Ποσες χιλιαδες ανθρωποι θα πεθανουν για να γινει το Μουντιαλ;

Άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς (ή δουλείας) στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, τη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

736 παίκτες, 32 ομάδες, ένα Μουντιάλ και περισσότεροι από 6.500 νεκροί εργάτες – σκλάβοι…Άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς (ή δουλείας) στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, τη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

O Γιανάκ κατάγεται από ένα χωριό, λίγα χιλιόμετρα μακριά από Κατμαντού. Σχεδόν αναγκάστηκε να κάνει έρανο στους συγχωριανούς του για να μαζέψει 1.500 ευρώ, ποσό που αρκούσε για να του αλλάξει τη ζωή. Έτσι πίστευε ο ίδιος ή έτσι τον έπεισαν ότι θα γίνει. Βρήκε ένα ταξιδιωτικό γραφείο και έκλεισε το ταξίδι του ονείρου. Προορισμός το Κατάρ. Θα έκανε μια θυσία, αλλά άξιζε τον κόπο.

Και πάλι έτσι πίστευε ο ίδιος ή έτσι τον έπεισαν ότι θα γίνει. Θα είχε μια καλή δουλειά, θα έπαιρνε έναν μισθό που όχι μόνο θα ήταν αρκετός για να ζήσει ο ίδιος, αλλά θα μπορούσε να στέλνει χρήματα και στους δικούς του στην πατρίδα. Θα άφηνε και λεφτά στην άκρη, ώστε κάποια μέρα να επιστρέψει, να ανοίξει το δικό του μαγαζί πίσω στη χωριό.

Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός από την άφιξή του στο Κατάρ για να καταλάβει ο Γιανάκ ότι τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Θα έπρεπε να δουλεύει 60 και 70 ώρες την εβδομάδα, σε μεγάλες κατασκευές στο μέσο της ερήμου υπό αφόρητη ζέστη και ο μισθός του δεν θα ξεπερνούσε τα 250 ευρώ το μήνα. Θα χρειαζόταν, δηλαδή, έξι μήνες για να ξεπληρώσει το αρχικό χρέος του και στη συνέχεια πώς να ζήσει με τα 250 ευρώ; «Ας είναι» σκέφτηκε. «Τουλάχιστον, να ξεπληρώσω το χρέος και μετά γυρίζω πίσω ή ψάχνω για άλλη δουλειά». Αδύνατον…

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο, σε συνεννόηση με τους εργοδότες του, κράτησε το διαβατήριό του. Ήταν πια όμηρος. Για ποιο σκοπό; Για να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ. Για να λάμψουν στα γήπεδα που αυτός θα έφτιαχνε, μαζί με εκατομμύρια άλλους αλλοδαπούς εργάτες, οι σούπερ σταρ της «στρογγυλής θεάς».

Ο Γιανάκ έσκυψε το κεφάλι και άρχισε τη δουλειά. Δίπλα του έβλεπε άλλους εργάτες να υποφέρουν, να αρρωσταίνουν από τις άθλιες συνθήκες εργασίας, να τραυματίζονται, να πεθαίνουν. Ο Γιανάκ φοβάται, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Σκύβει το κεφάλι και δουλεύει. Αυτή δεν είναι η ιστορία μόνο του Γιανάκ. Είναι η ιστορία της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων δουλεύουν στα εργοτάξια του Κατάρ.

Αυτή η σύγχρονη σκλαβιά επιτρέπεται βάσει της «Kafala». Είναι το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί ώστε οι ξένοι εργάτες να μπορούν να δουλέψουν στο Κατάρ (σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία ποσοστό 94% όσων εργάζονται για να γίνουν οι υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι αλλοδαποί). Τι προβλέπεται σχετικά; 

Οι ξένοι εργάτες πρέπει να έχουν έναν σπόνσορα στο Εμιράτο, ο οποίος είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς και μόνο με τη δική του υπογραφή μπορούν να αλλάξουν δουλειά ή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το ρόλο του σπόνσορα διαδραματίζουν οι εργοδότες τους, οι οποίοι τους παρακρατούν τα διαβατήρια, τους αρνούνται βίζα εξόδου και τους υποβάλλουν σε απάνθρωπες διαδικασίες, όπως πχ όταν τους υποχρέωσαν να τρέξουν σε ημι-μαραθώνιο με τζιν και σαγιονάρες με σκοπό να «σπάσει» το ρεκόρ συμμετοχών!

Τα στοιχεία που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» για τους εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είναι σοκαριστικά. 

Δεν ήταν, βέβαια, αυτή η πρώτη φορά που δημοσιεύτηκαν στοιχεία σχετικά με νεκρούς εργάτες στο Κατάρ, καθώς πρόκειται για θέμα που έχει επισημανθεί τα τελευταία χρόνια από ανθρωπιστικές οργανώσεις. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα του «Guardian», περισσότεροι από 6.500 εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους!

Και ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς δεν υπολογίζονται οι θάνατοι άλλων εργατών που έφτασαν στο Κατάρ από χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα, καθώς και των λιγοστών ντόπιων που εργάζονται στα έργα.

Οι θάνατοι δεν έχουν προκύψει μόνο από ατυχήματα, αλλά κάποιοι αποδίδονται στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, που «στοιβάζονται» σε κοντέινερ. Επισήμως μόλις 37 θάνατοι εργατών έχουν συνδεθεί απευθείας με έργα για το Μουντιάλ. 

«Λυπούμαστε πολύ για όλες αυτές τις τραγωδίες και έχουν ερευνήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά για να διαβεβαιώσουμε πως διδασκόμαστε από ό,τι συμβαίνει. Πάντα προσπαθούμε να έχουμε διαφάνεια σε αυτό το θέμα και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους μετά από ανακριβή δημοσιεύματα για τον αριθμό των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρότζεκτ μας», ήταν το σχόλιο της οργανωτικής επιτροπής για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. 

«Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο» ανέφερε εκπρόσωπος της FIFA.

Κάθε φορά που συμβαίνει ένα δυστύχημα σε κάποιο εργοτάξιο οι αρμόδιες αρχές υπόσχονται έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτό έγινε. Τα πορίσματα αγνοούνται… 

Η σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2017 με τίτλο «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022» τόνιζε πως μετανάστες εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα». 

Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο στο οποίο διεξάγεται ένας αγώνας του Μουντιάλ είναι ένα μέρος ονείρων. Για τους εργάτες είναι ένας ζωντανός εφιάλτης.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης με το Γιβραλτάρ για τα προκριματικά του Μουντιάλ οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Νορβηγίας εμφανίστηκαν φορώντας μπλουζάκια τα οποία έγραφαν: «Ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός γηπέδου».

«Ετοιμάζουμε κάτι συγκεκριμένο για να ασκήσουμε πίεση στην FIFA, προκειμένου η Παγκόσμια Ομοσπονδία να γίνει ακόμη πιο άμεση και σταθερή προς τις αρχές του Κατάρ, για να τους επιβάλει πιο αυστηρές απαιτήσεις» ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Νορβηγίας, Στάλε Σολμπάκεν προαναγγέλλοντας αυτή την κίνηση. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στη Νορβηγία περισσότερο από το 50% της κοινής γνώμης τάχθηκε υπέρ του μποϊκοτάζ της διοργάνωσης! Ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί στη νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από πολλούς κορυφαίους συλλόγους, αθλητές, πολιτικούς κι άλλες δημόσιες προσωπικότητες.

Αντίστοιχη υπήρξε και η αντίδραση των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Κι αυτοί φορούσαν μπλούζες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από την έναρξη της αναμέτρησης με την Ισλανδία, το βράδυ της Πέμπτης. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το μήνυμά μας ήταν ξεκάθαρο. Το συζητήσαμε στα αποδυτήρια. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μπροστά μας και θέλουμε να είναι σαφές στην κοινωνία πως δεν αγνοούμε όσα συμβαίνουν» ήταν τα λόγια του Λέον Γκορέτσκα. 

Πώς θα μπορούσαν οι αστέρες του ποδοσφαίρου να τιμήσουν τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων; Να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή πριν από τη σέντρα των αγώνων; Ένα λεπτό για χιλιάδες ζωές; Αν ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη καθενός εργάτη θα έπρεπε να υπάρχει μία ώρα σιωπής πριν από κάθε παιχνίδι. Ένα λεπτό δεν φτάνει, αλλά ίσως μια ώρα να ήταν αρκετή για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, στημένους μπροστά στις τηλεοράσεις τους να σκεφτούν ότι πίσω από τη λάμψη συνήθως κρύβεται θλίψη.

Στις 21 Νοεμβρίου 2022 όταν θα γίνει η σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ κανείς δεν θα σκεφτεί τους χιλιάδες νεκρούς. Μα θα πρόκειται για μια διοργάνωση  βαμμένη με αίμα και σημαδεμένη από θανάτους εργατών.

Πηγή: sdna.gr/ Βάσω Πρεβεζιάνου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.