Πορτογαλια: Παραιτηθηκε ο Πρωθυπουργος κατοπιν σκανδαλου με κατηγοριες για διαφθορα

Έφοδοι σε περισσότερα από 40 κυβερνητικά κτίρια

Αναταράξεις υπάρχουν στον πολιτικό σκηνικό της Πορτογαλίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Κόστα, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με τα έργα εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου στη χώρα.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκαρία, προσωπάρχης του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το Reuters, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 έφοδοι σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Εσκαρία και των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Σκάνδαλο διαφθοράς

Τον περασμένο Ιανουάριο, εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγεται έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, ωστόσο δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους.

Ερευνητές έκαναν, το πρωί της Τρίτης, επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένων της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της κατοικίας του υπουργού Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα.

Tο υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Νούνιο Μασκαρένιας, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου.

Το δίκτυο SIC Noticias μετέδωσε, δε, πως ο Κόστα συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για να δώσει εξηγήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.