Πολωνια: Ο πρωτος θανατος γυναικας μετα τον νεο νομο για τις αμβλωσεις

Νέες διαδηλώσεις στην Πολωνία κατά του νόμου των αμβλώσεων μετά το θάνατο γυναίκας

Μια 30χρονη γυναίκα πέθανε από σηπτικό σοκ κατά την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, με τους γιατρούς να μην προχωρούν σε άμβλωση περιμένοντας να πεθάνει πρώτα το έμβρυο, καθώς στην Πολωνία η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

Ο θάνατος της Ιζαμπέλα έγινε γνωστός την περασμένη Παρασκευή, ενώ είχε πεθάνει τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας οργή και διαμαρτυρίες στη Βαρσοβία, την Κρακοβία και σε άλλες πόλεις το βράδυ της Δευτέρας. Ο κόσμος άναψε κεριά για εκείνη έμεινε σε αγρυπνία.

Πολωνικό νοσοκομείο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γιατροί και οι μαίες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τη ζωή της εγκύου γυναίκας και του εμβρύου της. Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι «όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές διατάξεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς που ισχύουν στην Πολωνία».

Ωστόσο σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας, η 30χρονη γυναίκα πέθανε από σηπτικό σοκ την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της καθώς οι γιατροί δεν προχωρούσαν σε άμβλωση παρά το ότι ο έμβρυο της δεν είχε αμνιακό υγρό.

Θεωρητικά, η γυναίκα θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να διακόψει την εγκυμοσύνη, αν κινδύνευε η ζωή της. Όμως οι υποστηριχτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση υποστηρίζουν ότι ο νόμος που περιορίζει τις αμβλώσεις κάνουν τους γιατρούς να φοβούνται τη διακοπή της εγκυμοσύνης ακόμη και σε νόμιμες περιπτώσεις.

«Όταν οι νόμοι είναι πολύ καταπιεστικοί και επιφέρουν κυρώσεις για τους γιατρούς, τείνουν να ερμηνεύουν το νόμο ακόμη πιο αυστηρά από τη διατύπωση του νόμου για να αποφύγουν την ανάληψη προσωπικών κινδύνων», δήλωσε η Irene Donadio από τη Διεθνή Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονιμότητας.

Η υπερσυντηρητική οργάνωση που άσκησε πιέσεις για τον περιορισμό των αμβλώσεων, η Ordo Iuris, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι ευθύνεται για τον θάνατο της γυναίκας. Ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς κυβέρνησης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο μια γυναίκα της οποίας η ζωή κινδυνεύει έχει το δικαίωμα να διακόψει νόμιμα την εγκυμοσύνη της. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προβεί σε αλλαγές στον νόμο περί αμβλώσεων λόγω της υπόθεσης.

Πριν από τον νέο νόμο, οι γυναίκες στην Πολωνία μπορούσαν να κάνουν άμβλωση μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα εγκλήματος όπως ο βιασμός, αν η ζωή της γυναίκας βρισκόταν σε κίνδυνο ή σε περίπτωση σοβαρών εμβρυϊκών παραμορφώσεων. Αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο, υπό την επιρροή του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, έκρινε πέρυσι ότι οι αμβλώσεις για συγγενείς ανωμαλίες δεν είναι συνταγματικές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.