Ποιοι ξενοι επενδυτες κερδισαν την ελληνικη «χρυση βιζα»

Κινέζοι, Ρώσοι, Ιρακινοί, Αιγύπτιοι και Τούρκοι είναι κατά κύριο λόγο όσοι έκαναν χρήση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Πρόκειται για το πρόγραμμα που προσφέρει άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα ή άλλη μορφή επένδυσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2017, είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες σε επενδυτές ακινήτων. Ο αριθμός είναι χαμηλός, αν ληφθεί υπόψη ότι το πρόγραμμα «Golden Visa» τρέχει από το 2013 και έχει στόχο την τόνωση των επενδύσεων ακινήτων από τρίτους επενδυτές στη χώρα μας.
 
Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179.
 
Όσον αφορά στους Τούρκους, υπερδιπλασιάστηκαν οι άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα. Ειδικότερα, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2016 ο αριθμός των αδειών που είχαν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή ανερχόταν σε 21 (53 αν συνυπολογιστούν και τα μέλη οικογένειας), από τότε χορηγήθηκαν άλλες 49. Αθροίζοντας, μάλιστα, τα μέλη των οικογενειών των Τούρκων επενδυτών (σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 128.
 
Η κυβέρνηση, πάντως, αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει το πρόγραμμα και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας με πρωτοβουλία του Οργανισμού Enterprise Greece, συνάντηση με στελέχη της αγοράς ακινήτων και δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην προώθηση του προγράμματος.
 
Πηγή: www.pontos-news.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.