Πληρης ημερων «εφυγε» ο καπεταν Ερμης

O Βασίλης Πριόβολος πέθανε σε ηλικία 100 ετών

Σε ηλικία 100 ετών απεβίωσε ο Βασίλης Πριόβολος (ή πιο γνωστός, ως καπετάν Ερμής), πάλαι ποτέ καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ διατέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια, ενώ η ταφή του στην Ευρυτανία.
 
Ο Βασίλης Πριόβολος γεννήθηκε το 1918 στη Χρύσω Ευρυτανίας, στα Αγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ.
 
Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου, διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Η ήττα του ΔΣΕ τον έκανε πολιτικό πρόσφυγα στη Γιουγκοσλαβία και έπειτα στη Ρουμανία. Γύρισε στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.
 
Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Ηταν υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, χρημάτισε αντιπρόεδρος της τότε Επιχείρησης Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), του σημερινού ΟΑΣΑ. 

Μηνύματα από Ν. Βούτση, Φ. Γεννηματά και Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε: «Αποχαιρετούμε μια ηρωική φυσιογνωμία της εθνικής αντίστασης, τον “Καπετάν Ερμή”, που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».
 
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έγραψε: «Εφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής. Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από τη Μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα, έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος. Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, σπουδαίος αγωνιστής για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ο Βασίλης Πριόβολος, ο Καπετάν Ερμής της Εθνικής Αντίστασης, έφυγε από κοντά μας. Ο Καπετάν Ερμής έφυγε από τη ζωή, όπως την ξεκίνησε και την ήθελε. Πράος, σεμνός, αλλά με ένα βαθύ αποτύπωμα αγώνων και αξιοπρέπειας. Καλό ταξίδι, Καπετάνιε».
 
Πηγή: www.efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.