Πηραμε το πανευρωπαικο… στην τιμη του ρευματος!

Το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική, είχε η χώρα μας τον Αύγουστο σε όλη την Ευρώπη!

Πήραμε το… πανευρωπαϊκό στην Ελλάδα στην τιμή χονδρικής στο ρεύμα, για τον μήνα Αύγουστο. Στην Ελλάδα καταγράφηκε η υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121.72 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του Energylive, που δημοσιεύει το energypress.gr. Ακολουθούν η Ρουμανία με 112.7ευρώ/MWh, η Ιταλία με 112.4 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 111.55 ευρώ/MWh, η Σερβία με 109.65 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 109.02 ευρώ/MWh και η Πορτογαλία με 105.99 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη μηνιαία μέση τιμή χονδρικής εντοπίζεται στη Γαλλία με 77.3 ευρώ/MWh.

Αυτό απλά σημαίνει, πως – πέραν όλων των άλλων – στην αγορά κανένας δε μπορεί να ελπίζει σε αποκλιμάκωση των τιμών που έχουν πάρει την ανηφόρα, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα. Παράλληλα οι αναλυτές επισημαίνουν πως το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος και θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα πιο υψηλές τιμές, με τα νοικοκυριά να καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 30% ακριβότερους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που κάνουν στο energypress παράγοντες της αγοράς οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει μέσα στο καλοκαίρι δημιουργούν μια νέα βάση για την διαμόρφωση της μέσης τιμής για την χονδρεμπορική αγορά και κατά συνέπεια «αναθεωρούν» το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την τιμή χονδρικής ρεύματος στην ελληνική αγορά, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι φέτος στα 80 με 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σε σχέση με το 2019 (δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη, λόγω της πανδημίας, χρονιά του 2020) το κόστος είναι υψηλότερο κατά περίπου 30%. Αυτή θα είναι και η επίπτωση στις τιμές ρεύματος, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς ηλεκτρισμού.

Συνολική η κατάσταση στην αγορά ενέργειας χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ανησυχητική, με δεδομένο ότι επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά και εκατομμύρια νοικοκυριά που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάστασης ενεργειακής ένδειας.

«Για σήμερα 1 Σεπτεμβρίου, ο “πίνακας” του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εχθές έγραφε στα 123,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα την μέση τιμή ημέρας για την αγορά επόμενης ημέρας, σημειώνοντας πτώση 5,52% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα 31 Αυγούστου. Να σημειώσουμε ότι η μέγιστη τιμή έφτασε τα 142,00 ευρώ/ MWh, ενώ η ελάχιστη βρίσκεται στα 100,56 ευρώ» σύμφωνα με όσα αναφέρει το energypress.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.