Περιπου 15.000 ανθρωποι στο Ιραν απειλουνται με θανατικη ποινη

Κατηγορούνται πως «διεξάγουν πόλεμο κατά του Θεού»

Αποτροπιασμό και ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το Ιράν, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο οι διαδηλώσεις όσο και η αιματηρή καταστολή τους.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ακτιβιστικής οργάνωσης Hrana, έχουν συλληφθεί 15.820 άνθρωποι, ενώ έχουν δολοφονηθεί 343 – μεταξύ των οποίων 40 παιδιά.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η πρωτοβουλία 227 μελών του ιρανικού κοινοβουλίου στις 6 Νοεμβρίου – σε κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών – να καλέσουν τη δικαιοσύνη να δράσει αποφασιστικά κατά όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων – απαγγέλλοντάς τους κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή, όπως πιστοποιούν και εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Οκτώ άτομα κατηγορήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου από το Δικαστήριο της Ισλαμικής Επανάστασης, στην επαρχία της Τεχεράνης, για εγκλήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή, δηλαδή για «διεξαγωγή πολέμου κατά του Θεού» ή moharebeh και «διαφθορά επί της γης».

Δύο ημέρες αργότερα, ο εισαγγελέας της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι είχαν εκδοθεί περίπου 1.000 κατηγορητήρια σε σχέση με τις πρόσφατες «ταραχές» μόνο στην επαρχία της Τεχεράνης, ενώ οι δημόσιες δίκες θα πραγματοποιηθούν «τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Με τη συνεχή καταστολή των διαδηλώσεων, πολλές ακόμη κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή και θανατικές καταδίκες μπορεί να εκδοθούν σύντομα και φοβόμαστε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, και ιδιαίτερα οι γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί επειδή απαίτησαν τον τερματισμό των συστημικών νόμων, πολιτικών και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις, μπορεί να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως εργαλείο για την καταστολή των διαδηλώσεων και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους διαδηλωτές που έχουν στερηθεί αυθαίρετα την ελευθερία τους για τον μοναδικό λόγο ότι άσκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του ειρηνικού συνέρχεσθαι και για τις ενέργειές τους για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών με ειρηνικά μέσα.

Εξαναγκαστικές ομολογίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις αντιφρονούντων

Τα δικαστήρια της Ισλαμικής Επανάστασης, που ιδρύθηκαν μετά την επανάσταση του 1979, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να εξουδετερώνει το καθεστώς πολιτικούς ακτιβιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω κατάφωρα άδικων συνοπτικών δικών.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το ιρανικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε εξαναγκαστικές ομολογίες που αποσπώνται με βασανιστήρια και άλλες μορφές εξαναγκασμού για την απόδειξη της ενοχής.

Από τις πανεθνικές διαδηλώσεις του Νοεμβρίου 2019 η επιβολή της θανατικής ποινής χρησιμοποιείται ευρέως κατά ατόμων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις με αβάσιμες κατηγορίες για φόνο ή αόριστες κατηγορίες για εθνική ασφάλεια. Το 2020, τουλάχιστον δύο άτομα εκτελέστηκαν μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.