Παρακολουθησεις: Παρεμβαση Εισαγγελεα για το δημοσιευμα στο Documento με τη λιστα προσωπων

Την παρέμβασή της Δικαιοσύνης προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», το οποίο παρουσιάζει σειρά ονομάτων, υποστηρίζοντας ότι οι τηλεφωνικές τους επικοινωνίες ήταν υπό παρακολούθηση. Ανάμεσα στο ονόματά αυτά περιλαμβάνονταν υπουργοί της κυβέρνησης και οι σύζυγοί τους, πολιτικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας καθώς και δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε ήδη παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα για το δημοσίευμα.

Ο κ. Ντογίακος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να καλέσει άμεσα σε κατάθεση τον εκδότη της εφημερίδας και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει, ενώ παράλληλα να κληθούν και να εξεταστούν και τυχόν άλλα πρόσωπα τα οποία θα προτείνει, προσκομίζοντας όσα στοιχεία διαθέτουν για την εν λόγω υπόθεση προς απόδειξη των όσων αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας.

Το εν λόγω δημοσίευμα έχει προκαλέσει ήδη από χθες σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με το γαλάζιο στρατόπεδο να σημειώνει ότι δεν ισχύουν τα όσα γράφονται στο δημοσίευμα καλώντας την εφημερίδα και τον εκδότη της να προσκομίσει αποδείξεις και την αντιπολίτευση να εξαπολύουν σκληρή επίθεση προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Νίκος Aνδρουλάκης: Το «απόρρητο» δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου

Το «απόρρητο», που από την αρχή της υπόθεσης έχει εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη διαφάνεια στο απόσπασμα», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης, το όνομά του οποίοιυ περιλαμβάνεται και στην λίστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «τις τελευταίες ημέρες διακινούνται στη δημόσια σφαίρα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που φέρονται να έχουν πέσει θύματα παράνομων παρακολουθήσεων. Το «απόρρητο», που από την αρχή της υπόθεσης έχει εργαλειοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οδηγεί τη διαφάνεια στο απόσπασμα. Το «απόρρητο» επιτρέπει τίποτα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί συντηρώντας μια δυσώδη κατάσταση» και προσθέτει:

Τρεις μήνες μετά την κατάθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μηνυτήριας αναφοράς μου για την χρήση του Predator στην Ελλάδα και της δεύτερης συμπληρωματικής το Σεπτέμβριο για την παράνομη παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ, η Κυβέρνηση των «νόμιμων λαθών» και της συσκότισης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη των υπαιτίων, που δημιούργησαν και λειτούργησαν ένα παράκεντρο διαφθοράς κατά παράβαση του νόμου και του Συντάγματος.

Αντίθετα, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν προσήλθαν στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου PEGA, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία τους προστάτευσε και από την κλήση τους στην εξεταστική επιτροπή της ελληνικής βουλής. Γιατί άραγε;

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, το βάρος πέφτει στην ελληνική Δικαιοσύνη που οφείλει να διερευνήσει ενδελεχώς την υπόθεση.

Μετά από τόσους μήνες, πού βρίσκεται η δικαστική έρευνα; Ποια πρόσωπα από τα εμπλεκόμενα έχουν κληθεί να καταθέσουν; Δε νοείται να τελεί η πολιτική και οικονομική ζωη του τόπου στο έλεος άθλιων πρακτικών».

Γεωργιάδης: Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσoτάκης από το να ακούει την Ευγενεία και την Μαρίνα

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση που ακόμα και σοβαροί άνθρωποι ασχολήθηκαν με αυτό το δημοσίευμα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για τα όσα έγραψε το Documento. «Κάποτε με έβγαλαν κλέφτη για τη Novartis με κάποιους ψευδομάρτυρες και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε και ο Λοβέρδος δικαιώθηκε πανηγυρικά και τώρα διαβάζω ότι δήθεν ο πρωθυπουργός μας παρακολουθούσε όλους… Δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης, όλη την ημέρα κάθεται και ακούει τι λένε στα τηλέφωνα η Ευγενία, η Μαρίνα και η Πόπη. Αυτά όλα είναι γελοιότητες δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με αυτά τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Τα αδιάσειστα στοιχεία που έχει ο κ. Βαξεβάνης είναι δύο πηγές που λέει ότι το επιβεβαίωσαν μέσα από την εταιρεία. Και εγώ μπορεί να πω ότι έχω τέσσερις πηγές που λένε ότι ο Τσίπρας παρακολουθούσε 500. Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα;», σημείωσε και εν συνεχεία απέδωσε ευθύνη για το δημοσίευμα στον Αλέξη Τσίπρα.

«Σπρώχνουν την χώρα στον βούρκο και στη λάσπη στην προσπάθειά τους να γυρίσουν στις καρέκλες της εξουσίας». Εν συνεχεία επικαλούμενος τον Χρήστο Σπίρτζη ανέφερε ότι «αν αποδειχθεί ότι πράγματι κάποιοι παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου, τότε δεν είναι ο Μητσοτάκης που παρακολουθεί τα τηλέφωνά μας αλλά κάποιοι παρακολουθούν τον Μητσοτάκη που μιλά με τους υπουργούς του».

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να ελέγξει και αυτή την καταγγελία, όπως και κάθε άλλη αλλά η ιδέα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξόδευε τον χρόνο του για τέτοιες παρακολουθήσει είναι εξοργιστικά γελοία. Το δημοσίευμα δεν έχει απολύτως κανένα ντοκουμέντο και μου θυμίζει την Novartis».

Το δημοσίευμα

Το Documento, στην εφημερίδα της Κυριακής, έχει άρθρο με τίτλο «Αποκάλυψη: Αυτούς παρακολουθούσε» και δίνει στη δημοσιότητα ονόματα. Ανάμεσα στα ονόματα που σύμφωνα με την εφημερίδα φέρονται να έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αντώνης Σαμαράς,
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
  • Νίκος Δένδιας,
  • Ολγα Γεροβασίλη,
  • Χρήστος Σπίρτζης,
  • Αδωνης Γεωργιάδης,
  • Ευγενία Μανωλίδου,
  • Βασίλης Κικίλιας,
  • Τζένη Μπαλατσινού,
  • Ολγα Κεφαλογιάννη,
  • Αλέξης Παπαχελάς,
  • Λάκης Λαζόπουλος.
  • Αλέξανδρος Διακόπουλος
  • Νίκος Χαρδαλιάς
  • Χρήστος Σταϊκούρας
  • Κωστής Χατζηδάκης
  • Πόπη ΚαλαΙτζή
  • Αριστωτελία Πελώνη
  • Γιώργος Πατούλης
  • Μαρίνα Πατούλη
  • Δημήτρς Αβραμόπουλος
  • Αλέξης Πατέλης
  • Νίκος Ανρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Να αρθεί η Δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων

«Όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα Documento γεννούν βαθύ προβληματισμό, θλίψη και αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Είναι ώρες κρίσιμες για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Το τι ισχυρίζεται πλέον ένας ένοχος πρωθυπουργός μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η δικαιοσύνη σταθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων και ιδίως αν το πολιτικό σύστημα προστατεύσει εν τέλει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά του αλλά και τη δημοκρατία».

ΚΚΕ: Ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων

«Ένα ακόμη δημοσίευμα που επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», έστω κι αν η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “documento”. Απέναντι σε αυτό το δημοσίευμα, η κυνική ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ευρεία χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δικαιώνει την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Πυρά από το ΜέΡΑ25

Το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” για τις παρακολουθήσεις σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, κ. Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Το μπαράζ των αποκαλύψεων για το παρακράτος των υποκλοπών που έχει στήσει το καθεστώς της Μητσοτάκης ΑΕ μαζί με την καθημερινή καταστολή και το όργιο των ολιγαρχικών κλοπών σε βάρος των πολλών, καταδεικνύει τι θα πει μνημονιακή χρεοδουλοπαροικία. Ήρθε η ώρα της Ρήξης», ανέφερε.

Κύκλοι Δένδια διαψεύδουν το δημοσίευμα

Σε διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento όπου γίνεται λόγος για παρακολούθηση του Νίκου Δένδια προχώρησαν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον Υπουργό Εξωτερικών. Η χώρα λαμβάνει συνεχώς μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών και των μελών του ΚΥΣΕΑ, καθώς πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν να ακούνε τις συνομιλίες τους», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Πλεονάζουν αφηγήσεις, απουσιάζουν στοιχεία»

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Οικονόμου, τόνιζε πως τα για τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα θα ασχοληθεί «διεξοδικά η δικαιοσύνη», σημειώνει πως «πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία» και χαρακτηρίζει «εθνικό συκοφάντη τον κ. Βαξεβάνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του: «Όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες Αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος.

Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία.

Όταν διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί, δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι ποιος τους λέει και ποιος είναι ο σκοπός του.

  • Ο εθνικός συκοφάντης, ο άνθρωπος που έχει ξεπεράσει σε φαντασία και επινοητικότητα ακόμα και τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Αυτός που η θεματολογία και η προσέγγισή του ταυτίζεται με τον εθνικό οχετό (την εφημερίδα Μακελειό). Εκείνος που οι «αποκαλύψεις» του προαναγγέλλονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τέλος, αυτός που εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία εγγύηση αξιοπιστίας.
  • Στο ποιο σκοπό εξυπηρετεί, όταν χωρίς το παραμικρό στοιχείο αποδίδει στον Πρωθυπουργό την φαιδρή κατηγορία ότι παρακολουθούσε υπουργούς του, τις συζύγους τους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση, να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, να ωφελήσει εκείνους τους οποίους υπηρετεί αφοσιωμένα και να βάλει νερό στο μύλο κέντρων που έχουν ενοχληθεί από την Κυβέρνηση και δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Κέντρα που θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο.

Λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει από την πρώτη στιγμή την διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη η δριμεία θεσμική αντίδραση της Κυβέρνησης στο φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί εθνικούς κινδύνους και χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν την ανωμαλία και την αναταραχή, σε μια κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της.

Η ελληνική πολιτεία θα αξιολογήσει κάθε πτυχή του ζητήματος αυτού. Κανένας τυφλοπόντικας δεν θα μείνει κρυμμένος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.