Πανευρωπαικη πρωταθλητρια στο debate η ελληνικη ομαδα

Η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη θέση στο Πανευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα Ρητορικής στην Πράγα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη στήριξη της ΕΕ.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ελληνική ομάδα “Team Greece” στο Πανευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα Ρητορικής, European Schools Debating Championship 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 15-17 Φεβρουαρίου, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διαγωνισμός φέτος έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην πόλη της Πράγας, όπου η πενταμελής ελληνική ομάδα αγωνίστηκε απέναντι σε 20 εθνικές ομάδες από όλη την Ευρώπη.

Την μεγάλη αυτή διεθνή διάκριση κέρδισαν για τη χώρα μας η μαθήτρια Αλεξία Σέξτου από το Κολλέγιο Ανατόλια, και οι μαθητές Μάνος Αλευράς, Κυριάκος Γερογιάννης, Λεωνίδας Μαρινόπουλος, και Μάξιμος Παπαϊωαννίδης από το Κολλέγιο Αθηνών.

Μετά από 6 έντονους προκριματικούς γύρους ρητορικής και διαπραγμάτευσης, η ομάδα μας προκρίθηκε στους προημιτελικούς όπου νίκησε την Ουγγαρία, για να υπερισχύσει κατόπιν, στους ημιτελικούς, και της Αγγλικής ομάδας.

Στον μεγάλο τελικό, τον οποίο παρακολούθησαν και Ευρωβουλευτές, η ελληνική ομάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια νικώντας τη Ρουμανία.

Τα debate έγιναν πάνω σε 2 θέματα γνωστά εκ των προτέρων, για τα οποία οι ομάδες έπρεπε να προετοιμαστούν πριν τον διαγωνισμό, ενώ οι υπόλοιποι γύροι ανακοίνωνταν επιτόπου και οι ομάδες αγωνίζονταν με μόνο 1 ώρα προετοιμασίας στη διάθεσή τους, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ ή άλλες πηγές.

Η ελληνική ομάδα επέστρεψε με το χρυσό τρόπαιο στο χέρι και δύο μέλη της μεταξύ των 10 καλύτερων ομιλητών του διαγωνισμού.

Έχοντας συμμετέχει ιστορικά σε διάφορους ετήσιους διαγωνισμούς ρητορικής τα τελευταία 20 χρόνια, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Φορένσικς, η φετινή ομάδα προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρητορικής, World Schools Debating Championship 2024, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, στη Σερβία, τον Ιούλιο. Η προετοιμασία της ομάδας γίνεται υπό τον συντονισμό των προπονητών Θέμη Μαρκίδη, Καλλίνας Μπασλή και Μιχάλη Σαπίρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.