Πανεπιστημιακη καριερα για τον Ευριπιδη Στυλιανιδη

Και βιβλίο για τη μειονότητα και τη Θράκη τον Σεπτέμβριο

Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής Δημόσιο Δίκαιο σε Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας

Σελίδα στην επαγγελματική ζωή του γύρισε τους τελευταίους μήνες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έχει αποκτήσει πλέον και την ιδιότητα του καθηγητή και διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
 
Ο πρώην υπουργός είναι επισκέπτης καθηγητής και όχι μόνιμο μέλος του Διδακτικού – Εκπαιδευτικού Προσωπικού, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητη η συνεχής φυσική παρουσία του στη Λευκωσία. Αναλόγως, το πρόγραμμα που θα δώσει η διοίκηση του πανεπιστημίου έχει συγκεκριμένα μαθήματα και ώρες ανά εξάμηνο. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, πολλά από τα μαθήματα τα παραδίδει διαδικτυακά, μέσω e-learning, ενώ διαμορφώνει την ύλη και το πρόγραμμα συνομιλώντας με τους φοιτητές του με e-mail.
 
Η νέα αυτή επαγγελματική ενασχόληση είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπως λέει ο ίδιος στο «Secret», καθώς πάντα του άρεσε η επαφή με τους φοιτητές και τη νέα επιστημονική γενιά, στην οποία πιστεύει πολύ.
 
Τον χειμώνα, μάλιστα, σε αίθουσα της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε σεμινάριο, βρέθηκαν πάνω από 200 φοιτητές, οι οποίοι άκουσαν τον πρώην υπουργό να τους μιλά για το Συνταγματικό Δίκαιο, στο οποίο έχει κάνει τη διδακτορική διατριβή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, με θέμα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού Συντάγματος σε σχέση με το γερμανικό. Μάλιστα, έτσι διαμορφώθηκαν οι δεσμοί του με τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, που τον βοήθησαν και πολιτικά, ενώ η γερμανική σκέψη επηρέασε και τη δική του νοοτροπία. Ο ίδιος άλλωστε ουδέποτε έκρυψε ότι του αρέσει η πειθαρχία των Γερμανών και ο τρόπος που λειτουργούν ομαδικά προς όφελος της χώρας τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η κάθε κουλτούρα έχει θετικά στοιχεία να πάρεις».

 
Και βιβλίο το φθινόπωρο με θέμα τη μειονότητα και τη Θράκη 
 
Ο πρώην υπουργός πάντα έλεγε ότι τον ενδιαφέρει ο ακαδημαϊκός χώρος. Ακόμα και τα χρόνια που αποτελούσε αναπόσπαστο στέλεχος των κυβερνήσεων Καραμανλή, διέκοψε μεν την επαγγελματική του σχέση με τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά όχι και την ουσιαστική. Την τελευταία δεκαετία, δημοσίευσε πάνω από 30 άρθρα στο εξωτερικό, μεταφρασμένα ακόμα και στα πολωνικά, ενώ είναι εκπρόσωπος της «Πανευρωπαϊκής Ενωσης Νομοθέτησης» στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος στην επιστήμη, η «νομοθετολογία», ενώ εκδίδεται ανά 10 έτη ένας επιστημονικός οδηγός.
 
Η νέα ασχολία του Ευριπίδη Στυλιανίδη είναι, φυσικά, άμεσα συνυφασμένη και με την πολιτική δράση του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός είχε πρωτοστατήσει το 2014 στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμμετέχοντας στον κύκλο προβληματισμού «Ρεύμα Σκέψης».
 
Στο μεταξύ, το φθινόπωρο θα παρουσιάσει ένα νέο βιβλίο, με θέμα τη μειονότητα και τη Θράκη, στο οποίο θα αναλύονται οι ισορροπίες της περιοχής και το πώς η ακριτική πατρίδα του μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και σταθερότητας για την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.