Ουκρανια: Εκκενωνεται η αμερικανικη πρεσβεια στο Κιεβο

Εν αναμονή των τηλεφωνημάτων Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες στην Ανατολική Ευρώπη καθώς πληθαίνουν οι φόβοι της Δύσης για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε εκκένωση της πρεσβείας στους στο Κίεβο, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας.

Όλα αυτά την ώρα που σήμερα, Σάββατο αναμένονται τηλεφωνικές επικοινωνίες του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τζο Μπαίντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής κρίσης κι ενώ οι ΗΠΑ εκτιμούν πως επίκειται άμεσα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εντολή εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο

Εντολή προς το αμερικανικό προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ουκρανία, το οποίο δεν σχετίζεται με επείγουσες υπηρεσίες, να εγκαταλείψει τη χώρα έδωσαν το Σάββατο οι ΗΠΑ.

«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.

Μειώνει τη διπλωματική της παρουσία και η Ρωσία

Αλλά και η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία. «Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (…) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας», συνέχισε.

Κρίσιμες τηλεφωνικές συνομιλίες Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. Τηλεφωνική επικοινωνία προβλέπεται επίσης για σήμερα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του.

«Ρωσική εισβολή ανά πάσα στιγμή»

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από τηλεδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

«Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη «και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.