Οργη στην ΕΕ για τη Γερμανια και την «εγωιστικη» ενεργειακη πολιτικη της

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο συνέτεινε στο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης

Όταν πριν από μια δεκαετία η Ευρώπη βίωνε την κρίση της ευρωζώνης, η Γερμανία ηγείτο της προσπάθειας για την εφαρμογή σκληρής λιτότητας, κυρίως από τους «αδύναμους κρίκους».

Οι καιροί άλλαξαν έκτοτε και τώρα η υπόλοιπη Ευρώπη πνέει μένεα κατά του Βερολίνου για το πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση μόνο στη Γερμανία, που, όπως φοβούνται, θα βαθύνει το πολιτικά εκρηκτικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γηραιά Ήπειρο. Βεβαίως, δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, όπως σχολιάζει το Politico, και το γεγονός ότι η άστοχη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο συνέτεινε στο να ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση στην Ένωση

Οι αντιδράσεις, οι οποίες κλιμακώνονται στην ΕΕ – ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία- για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από τον πλήρη αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, στην Πράγα, όπου οι ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και τις οικονομικές του επιπτώσεις.

«Πυρά» κατά Γερμανίας από Γαλλία και Ιταλία

«Η υπόλοιπη Ευρώπη ανατριχιάζει. Φαίνεται ότι το Βερολίνο έχει βαθιές τσέπες και προτιμά να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της χώρας, έστω κι αν πληρώνει υψηλό τίμημα. Αλλά αυτή η εθνική στρατηγική έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρώπη», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

«Η Γερμανία έδειξε ένα μεγάλο μεσαίο δάκτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτό το πακέτο» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Η κριτική που ασκείται στη Γερμανία είναι ότι διαθέτει τεράστια οικονομική δύναμη για να σώσει την οικονομία της, ενώ πτωχότερες χώρες λυγίζουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται ρήγμα στην κοινή αγορά, καθώς οι γερμανικές εταιρείες έχουν ένα κρατικά επιδοτούμενο πλεονέκτημα.

Η απαίτηση άλλων χωρών είναι ότι η Γερμανία υποχρεούται να δείξει αλληλεγγύη κι όχι να κοιτάζει την πάρτη της, πόσω μάλλον που βοήθησε την Gazprom να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά και επειδή η προσπάθεια του Βερολίνου να εξασφαλίσει νέες προμήθειες ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του φυσικού αερίου για όλους.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και το γεγονός ότι η Γερμανία μπλοκάρει τις εκκλήσεις για πανευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

«Οι Γερμανοί ανησυχούν περισσότερο για τις προμήθειες φυσικού αερίου παρά για τις τιμές, ωστόσο για τις άλλες 26 χώρες δεν είναι έτσι» δήλωσε την Κυριακή ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, στην κρατική Rai.

Ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, εξαπέλυσε πυρά κατά της Γερμανίας. «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη.

Αλλά και το Παρίσι δεν έκρυψε την ενόχλησή του… «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών-μελών εν γένει» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

«Αν δεν γίνονται διαβουλεύσεις, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη, στοχευμένη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και σεβασμός για τους ίσους όρους ανταγωνισμού, τότε ριψοκινδυνεύουμε τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Έρευνα της Κομισιόν για το γερμανικό πακέτο

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δεσμεύθηκε να αναθεωρήσει το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων αυτό τον μήνα για να επιτρέψει στις χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση των τιμών της ενέργειας. Δεν είναι ακόμη σαφές αν το γερμανικό πακέτο θα αξιολογηθεί βάσει του νέου πλαισίου, το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της ΕΕ, ή με το παλιό.

Πάντως, σε ένα έμμεσο «χαστούκι» στη μονομερή κίνηση της Γερμανίας, η Κομισιόν κάλεσε τη Δευτέρα τις χώρες να συντονίσουν τα μέτρα διάσωσης και να αποφύγουν την υπονόμευση της ενιαίας αγοράς.

«Οι ενέργειες που γίνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη-μέλη, επομένως μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι συζητά με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού και μιας ενιαίας αγοράς και στην αποφυγή επιβλαβών κρατικών ενισχύσεων» δήλωσε η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αριάνα Ποντεστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.