Ορεινος τουρισμος: Χαμηλες πληροτητες στη Βορεια Ελλαδα Χριστουγεννα και Πρωτοχρονια

Άγγελος Καλλίας «Για τη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της επιδότησης μετακίνησης ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο κατοικίας του κάθε πελάτη, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι με τους νησιωτικούς προορισμούς»

Απέχουν πολύ, σε σύγκριση με τις χρονιές προ της πανδημίας του κορονοϊού, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι πληρότητες των ξενοδοχείων στους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας τα εορταστικά διήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους επιχειρηματίας να είναι πολύ ζορισμένοι, αφού βλέπουν ότι οι τζίροι τους δε θα είναι ικανοποιητικοί ούτε στις καλύτερες μέρες της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα, αμέσως μετά τα εορταστικά διήμερα, ακόμα και την ενδιάμεση εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι πληρότητες «κατρακυλούν» και σημειώνουν «καθίζηση» μετά τις 10 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η φετινή χειμερινή τουριστική σαιζόν θα κλείσει με πτώση κατά 50% σε σύγκριση με αυτήν του 2019 και τα ξενοδοχεία δεν αναμένεται να δουλέψουν ικανοποιητικά περισσότερες από τριάντα ημέρες συνολικά.

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, υπεύθυνος της ΠΟΞ για τον Ορεινό Τουρισμό και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας, για τα δύο διήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Νότια Ελλάδα οι πληρότητες των ξενοδοχείων φτάνουν στο 90% κατά μέσο όρο, ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνονται μόλις στο 65%. Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών δεν κλείνει περισσότερες από δύο ή το πολύ τρεις μέρες δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο.

«Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού και ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει, αλλά και στο ότι είναι πολύ μεγάλη η απόσταση και άρα περισσότερο δύσκολη και κοστοβόρα η μετακίνηση από την Αθήνα, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη πηγή πελατών για ολόκληρη τη χώρα. Από τα περίπου πέντε εκατομμύρια κόσμου που έχει η Αθήνα, θα βρεθούν και 100.000 που θα ταξιδέψουν για τέσσερις μέρες σε γειτονικούς προορισμούς. Γι’ αυτό και οι πληρότητες είναι υψηλότερες στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ελλάδας. Μάλιστα, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα από τη Δευτέρα μετά τα Χριστούγεννα οι πληρότητες πέφτουν ακόμα και στο 30%. Ευτυχώς, δεν επηρέασαν τον κλάδο μας τα νέα μέτρα, διότι σε αυτήν την περίπτωση η κατάσταση θα ήταν τραγική», τονίζει ο κ. Καλλίας.

Κατά τον ίδιο, στο σύνολο του εορταστικού 15νθημέρου οι πληρότητες στα ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών της Νότιας Ελλάδας αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 75%-80%, ενώ σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας δε θα ξεπεράσουν το 55%.

Ποιοι προορισμοί ξεχωρίζουν για τις γιορτές

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καλλίας, υπάρχουν προορισμοί στη Νότια Ελλάδα, οι οποίοι θα παραμείνουν και φέτος ιδιαίτερα δημοφιλείς, με κάποια ξενοδοχεία να παρουσιάζουν πληρότητες ακόμα και 100% τα δύο εορταστικά διήμερα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι.

Πληρότητες 100% το ίδιο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν και κάποια ξενοδοχεία προορισμών της Κεντρικής Ελλάδας, όπως στο Πήλιο και κυρίως στην Ήπειρο. Στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στους προορισμούς που θα συγκεντρώσουν τον περισσότερο κόσμο, οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 80%-85%. Περισσότερο δημοφιλείς είναι για τις φετινές γιορτές η Φλώρινα, τα Γρεβενά και η Δράμα.

«Για τη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της επιδότησης μετακίνησης ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο κατοικίας του κάθε πελάτη, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι με τους νησιωτικούς προορισμούς. Από την περιοχή μας, για παράδειγμα, η Αθήνα απέχει πάνω από 600 χιλιόμετρα, οπότε χρειάζονται πολλά έξοδα μετακίνησης, προκειμένου να έρθει κάποιος πελάτης. Να σημειώσω εδώ ότι φέτος βοήθησε πολύ και το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”», λέει ο κ. Καλλίας.

Τιμές δωματίων

Τιμές για όλα τα βαλάντια προσφέρονται από τους ξενοδόχους για τη φετινή εορταστική περίοδο, αν και για τα διήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλέον έχουν μείνει κυρίως τα ακριβά δωμάτια. Κατά τον κ. Καλλία, μπορεί να βρει κάποιος για την περίοδο των εορτών δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε ξενοδοχείο τριών αστέρων ακόμα και με 50-55 ευρώ τη βραδιά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με τις τιμές ακόμα και στους δημοφιλέστερους προορισμούς και στα ξενοδοχεία πολλών αστέρων (για παράδειγμα στην Αράχωβα) να κυμαίνονται μεταξύ 100-120 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό και σπανίως να ξεπερνούν τα 150 ευρώ.

«Το κακό για εμάς είναι ότι τη φετινή σαιζόν δε θα δουλέψουμε περισσότερες από τριάντα μέρες συνολικά, αν και η διάρκειά της φτάνει τις 120 μέρες. Το αποτέλεσμα θα είναι η σαιζόν να κλείσει με πληρότητες μεταξύ 25%-30%, δηλαδή κατά περίπου 50%-60% μειωμένες σε σύγκριση με το 2019. Από τις 10 Ιανουαρίου όλοι οι προορισμοί παρουσιάζουν καθίζηση. Δυστυχώς, δε φαίνεται ότι το κλίμα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν, ο κόσμος θα κλειστεί στα σπίτια του», σημειώνει ο κ. Καλλίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.