ΟΗΕ: Την παραιτηση Γκουτερες ζητα ο Ισραηλινος Πρεσβης

Την παραίτηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ζητά ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, φέρνοντας την ένταση της σύγκρουσης και στην έδρα του διεθνούς οργανισμού

Εντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και του Ισραηλινού πρέσβη, όταν ο πρώτος έκανε λόγο για ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επέμεινε για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω την κριτική του ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι εδώ και 56 χρόνια υπό ασφυκτική κατοχή. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται από εποικισμούς, να καταστρέφεται από τη βία, με την οικονομία τους παγωμένη, τον λαό εκτοπισμένο και τα σπίτια τους κατεδαφισμένα. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση σε αυτό το χάλι εξαφανίζονται. Τέτοιο δράμα δεν μπορεί να δικαιολογεί τις απαράδεκτες επιθέσεις της Χαμάς και αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν με τη σειρά τους να δικαιολογούν συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να σημειώσει πως «εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί».

«Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών» επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Η τοποθέτηση του Γκουτέρες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, που ζήτησε την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες. 

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή σημείο διαλόγου με εκείνους που δείχνουν κατανόηση για τις πιο τρομακτικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί κατά των πολιτών του Ισραήλ, ιδιαίτερα από μια τρομοκρατική οργάνωση» δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και αντιμετωπίζει τη σφαγή από τους ναζί τρομοκράτες της Χαμάς με έναν διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ήταν “οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συμβαίνουν στο κενό” εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που ιδρύθηκε μετά το Ολοκαύτωμα  έχει τόσο φριχτές θέσεις. Τραγωδία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.