ΟΗΕ προς ΕΕ: Οχι σε στρατιωτικες επιχειρησεις για την αντιμετωπιση των προσφυγικων ροων

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» για την αποτροπή τραγωδιών όπως το πρόσφατο ναυάγιο που οδήγησε στον πνιγμό τουλάχιστον 750 μεταναστών ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να εκπονήσουν σχέδια για στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα έχουν ως στόχο την καταστροφή των δουλεμπορικών πλοίων ενώ βρίσκονται ακόμα αραγμένα στη στεριά.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένεται να ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αυτές τις επιχειρήσεις.

«Είναι κρίσιμο να υπάρχει μια σφαιρική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της τις ρίζες του προβλήματος, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, όπως να υπάρχουν κανάλια μετανάστευσης που είναι νόμιμα και (λειτουργούν) τακτικά» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, προσθέτοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να εργαστούν με τους ευρωπαίους εταίρους «προς αυτό τον σκοπό».

Ο κ. Μπαν χαρακτήρισε τη δέσμη των ευρωπαϊκών μέτρων ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη συλλογική ευρωπαϊκή δράση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.