Οι Ροχινγκια μηνυσαν το Facebook για 150 δισ. λιρες για τη γενοκτονια της Μιανμαρ

Το Facebook παραδέχτηκε το 2018 ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση βίας και ρητορικής μίσους εναντίον των Ροχίνγκια

Η αδιαφορία του Facebook διευκόλυνε τη γενοκτονία των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, αφού οι αλγόριθμοι του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους και η πλατφόρμα απέτυχε να αφαιρέσει εμπρηστικές αναρτήσεις, σύμφωνα με νομικές κινήσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νομικές ενέργειες και απ’ τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αξιώνουν απ’ την εταιρεία αποζημιώσεις συνολικού ύψους 150 δισεκατομμυρίων λιρών.

Μια ομαδική καταγγελία που υποβλήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζει ότι το Facebook ήταν «πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των ανθρώπων Ροχίνγκια για καλύτερη διείσδυση στην αγορά σε μια μικρή χώρα στη νοτιοανατολική Ασία».

Και προσθέτει: «Στο τέλος, το Facebook είχε τόσα πολλά να κερδίσει από τη συνεχιζόμενη παρουσία του στη Βιρμανία και οι συνέπειες για τους Ροχίνγκια δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο τρομερές. Ωστόσο, μπροστά σε αυτή τη γνώση και έχοντας τα εργαλεία για να τη σταματήσει, απλώς συνέχισε να προχωρά μπροστά».

Μια επιστολή δικηγόρων στο γραφείο του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο, που παραδόθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι οι πελάτες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν υποστεί πράξεις «σοβαρής βίας, δολοφονίας και/ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως μέρος μιας εκστρατείας γενοκτονίας που διεξάγεται από το κυβερνών καθεστώς και άμαχους εξτρεμιστές στη Μιανμάρ.

Προσθέτει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ξεκίνησε στη Μιανμάρ το 2011 και έγινε γρήγορα πανταχού παρούσα, βοήθησε τη διαδικασία. Οι δικηγόροι στη Βρετανία αναμένουν  με το νέο έτος να υποβάλουν αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο, εκπροσωπώντας τους Ροχίνγκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές.

«Όπως έχει ευρέως αναγνωριστεί και αναφερθεί, αυτή η εκστρατεία υποκινήθηκε από εκτενές υλικό που δημοσιεύτηκε και ενισχύθηκε από την πλατφόρμα του Facebook», αναφέρει η επιστολή από τη δικηγορική εταιρεία McCue Jury & Partners.

Το Facebook παραδέχτηκε το 2018 ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση βίας και ρητορικής μίσους εναντίον των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ. Μια ανεξάρτητη έκθεση που παρήγγειλε η εταιρεία διαπίστωσε ότι «το Facebook έχει γίνει ένα μέσο για όσους επιδιώκουν να διαδώσουν μίσος και να προκαλέσουν βλάβη, και οι αναρτήσεις έχουν συνδεθεί με βία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.