Οι πινακιδες αυτοκινητων «φουντωνουν» τη διαμαχη στο Κοσοβο

«Φουντώνει» ξανά η διαμάχη στο Κόσοβο, καθώς ΕΕ και Σερβία προειδοποίησαν ότι η βία θα μπορούσε να ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσουν μια διαμάχη σχετικά με τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θέλουν η σερβική μειονότητα να παραδώσει τις πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Λίγες ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Τρίτης για το Κόσοβο, ο πρωθυπουργός Albin Kurti συμφώνησε να καθυστερήσει την έκδοση προστίμων για 48 ώρες.

Δήλωσε ότι είναι «πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την εξεύρεση λύσης». Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου επρόκειτο να επιβάλει πρόστιμα ύψους 150 ευρώ (130 λίρες Αγγλίας, 154 δολάρια) στους κατόχους πινακίδων που είχαν εκδοθεί από τη Σερβία από τις 07:00 της Τρίτης.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα υποστηρίζει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας που χρονολογούνται πριν από τον πόλεμο του 1999 για την ανεξαρτησία του εδάφους από τη Σερβία δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Λέει ότι οι 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι αποδέχονται μόνο τα τοπικά σερβικά ιδρύματα, πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αστυνομικοί παραιτήθηκαν μαζικά νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινα.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι πολλές ώρες συνομιλιών απέτυχαν να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαμάχη: «Νομίζω ότι υπάρχει σημαντική ευθύνη από τις πλευρές και των δύο ηγετών για την αποτυχία των συνομιλιών σήμερα και για οποιαδήποτε κλιμάκωση και βία που μπορεί να συμβεί».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν «στα πρόθυρα σύγκρουσης». Προειδοποίησε για «κόλαση στο έδαφος» εάν η ειδική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου προσπαθήσει να επιβάλει τα πρόστιμα.

Ο κ. Βούτσιτς είχε νωρίτερα συνομιλήσει στις Βρυξέλλες για τη διαφορά με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για την αποτυχία των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε ότι ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, αν και η Σερβία την είχε αποδεχθεί. Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει και να ανανεώνει τις δικές της πινακίδες αυτοκινήτων για τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές «θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο δεκαετίες σκληρά κερδισμένης ειρήνης σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ο κ. Κούρτι δήλωσε ότι αποδέχθηκε αίτημα των ΗΠΑ για 48ωρη αναβολή των προστίμων.

Περίπου 3.700 ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ παραμένουν αναπτυγμένα στο Κοσσυφοπέδιο – η δύναμη KFor – για να αποτρέψουν οποιαδήποτε ανάφλεξη στην πρώην σερβική επαρχία. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και ρεαλιστικές λύσεις. Η κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.