Οι κατοικοι της Ροδοπης θελουν ο,τι καθε Ελληνας πολιτης

Οδοιπορικό του NEWS 24/7 σε Ροδόπη και Ξάνθη. Είδαμε από μέσα πώς ζει η μουσουλμανική μειονότητα. Αποστολή των Νίκου Γιαννόπουλου και Δημήτρη Κουλελή

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε Ροδόπη και Ξάνθη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συναντήσαμε, τυχαία, έναν πολύ έμπειρο έμπορο της Κομοτηνής.

Φαινόταν εύστροφος και ιδιαίτερα επικοινωνιακός τύπος. «Μπίνγκο» σκεφτήκαμε «ίσως είναι ο άνθρωπος που ψάχνουμε». Του εξηγήσαμε ότι κάνουμε ένα ρεπορτάζ γα τη μειονότητα στον απόηχο και όσων είχαν γίνει κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

«Μπορώ να σας πω ότι θέλετε αρκεί να μην σηκώσετε την κάμερα». Μα γιατί; «Δεν είναι ακόμη η ώρα και οι συνθήκες δεν είναι ώριμες».

Ηταν η στιγμή που πειστήκαμε ότι αυτό που μας είχαν πει τις προηγούμενες ημέρες πλειονοτικοί και μειονοτικοί, ότι δηλαδή οι δηλώσεις Μπακογιάννη και η παραφιλολογία περί ανάμειξης του τουρκικού προξενείου είχαν γυρίσει τους ανθρώπους σχεδόν 30 χρόνια πίσω, ήταν αλήθεια.

Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εδώ την off the record συζήτηση που είχαμε με τον έμπορο. Πάντως, αν και μειονοτικός, ήταν πολύ θυμωμένος για την τροπή που πήραν τα πράγματα πριν από τις εκλογές. “Να ξέρετε όμως ότι εμείς εξακολουθούμε να πηγαίνουμε στις κηδείες τους (των Χριστιανών) και αυτοί να έρχονται στις δικές μας” τόνισε.

Στο οδοιπορικό που θα δείτε, θα θέλαμε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα βλέμματα των μειονοτικών που μάς μίλησαν. Πίσω από τα μάτια τους υπήρχε ένας αδιόρατος φόβος. Για το παρελθόν, το μέλλον αλλά και το παρόν που δηλητηριάστηκε από πολιτικαντισμούς.

Μάς έμεινε και ένα απωθημένο. Προσεγγίσαμε πολλά “μεικτά” ζευγάρια (άντρας μουσουλμάνος, γυναίκα χριστιανή και το αντίθετο) αλλά κανένα δεν ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία της κοινής συμβίωσης on camera. Αν αυτός ο δισταγμός “σπάσει” και λόγω του video που θα δείτε παρακάτω, θα είμαστε οι ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη…

Οι Θρακιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ζούσαν, ζουν και εξακολουθούν να ζουν μαζί. Το ποτάμι αυτό δεν θα γυρίσω πίσω…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.