Οι φαρμακοβιομηχανιες στερουν εμβολια απο τoυς προσφυγες

167 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός κάποιου κυβερνητικού εμβολιαστικού προγράμματος

Μια άγνωστη ώς χθες, αλλά σίγουρα φονική «παρενέργεια» του ήδη βαριά ασθενούς παγκόσμιου εμβολιαστικού προγράμματος έρχεται στο φως μέσα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters: όπως προκύπτει, δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από φλεγόμενες χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Αιθιοπία και η Μιανμάρ δεν μπορούν να εμβολιαστούν, παρά την ύπαρξη γι’ αυτόν τον σκοπό του λεγόμενου «Ανθρωπιστικού Αποθέματος» (Humanitarian Buffer) εμβολίων του διεθνούς προγράμματος COVAX, το οποίο διαχειρίζεται ο ΠΟΥ και η υπηρεσία Gavi του ΟΗΕ.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, που τροφοδοτούν τον μηχανισμό COVAX του ΟΗΕ για τη διάθεση των εμβολίων στα φτωχότερα κράτη, δεν επιτρέπουν τη χρήση των εμβολίων τους, με το επιχείρημα ότι δεν καλύπτονται με νομική ασυλία απέναντι σε μηνύσεις για τυχόν παρενέργειες: ασυλία που ως γνωστόν τους έχει δοθεί προκαταβολικά στα «κανονικά» συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τα κράτη-πελάτες τους!

Αυτό αποδεικνύεται από έγγραφα του διεθνούς προγράμματος Gavi που είδε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τα οποία όπου οι κυβερνήσεις δεν έχουν τον έλεγχο του εμβολιαστικού προγράμματος ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι εκτοπισμένοι, δεν έχουν πρόσβαση στα κρίσιμα για την υγεία τους και τη δημόσια υγεία εμβόλια. Και το πρακτικό αποτέλεσμα αυτού του άλυτου νομικού γρίφου είναι ότι σήμερα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας στην Κίνα, μόνο δύο εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στις συγκεκριμένες κατηγορίες εκτοπισμένων συνανθρώπων μας.

Στα ντοκουμέντα του ΟΗΕ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι 167 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός κάποιου κυβερνητικού εμβολιαστικού προγράμματος και άρα εντελώς ακάλυπτοι απέναντι στον ιό και ότι τουλάχιστον σαράντα κράτη δεν έχουν ώς τώρα συμπεριλάβει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στα εμβολιαστικά τους προγράμματα. Αλλά και στις περισσότερες από εκατό χώρες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί πως θα εμβολιάσουν κανονικά και τους πρόσφυγες που μπήκαν παράτυπα στο έδαφός τους, τα πραγματικά ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλά «για διοικητικούς ή πολιτιστικούς λόγους», όπως αναφέρει άλλο έγγραφο, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του Gavi, Σεθ Μπέρκλεϊ, έστειλε επείγουσα επιστολή στις φαρμακοβιομηχανίες ζητώντας τους να αναλάβουν τη νομική ευθύνη. Μέχρι στιγμής όμως μόνο οι τρεις κινεζικές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια (Sinovac, Sinopharm και Clover Biopharmaceuticals) έχουν δώσει τη σχετική άδεια, ενώ και η αμερικανική Johnson&Johnson έχει δεσμευτεί πως θα το πράξει: όμως οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστές (Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca) αρνούνται ώς τώρα να βάλουν τις απαραίτητες υπογραφές…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.