«Οχι» με αιχμες απο το Εθνικο Αστεροσκοπειο σε Μητσοτακη

Με μια γεμάτη νόημα ανάρτηση στο facebook, ο διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΑΑ απορρίπτει την αδιανόητη δήλωση Μητσοτάκη περί ένταξης της ΕΜΥ και το Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

Πλήθος ερωτημάτων και αντιδράσεων προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, με την οποία προανήγγειλε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα ενταχθούν στην Πολιτική Προστασία, με πρόσχημα την… αποτελεσματικότερη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

Πέρα από τη σφοδρή κριτική που ήρθε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν με πολύ κακό μάτι την κίνηση αυτή, καθώς, εδώ και αρκετές ημέρες είναι σε εξέλιξη ακόμη μια προσπάθεια απαξίωσης των Ανεξάρτητων Αρχών (τουλάχιστον εκείνων που δεν ελέγχονται από το Μαξίμου). Είναι, εξάλλου, πολύ νωπές οι αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη (και γαλάζιων στελεχών) προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Στις νέες αδιανόητες δηλώσεις του πρωθυπουργού απάντησε (όπως είχε συμβεί και στις αρχές Σεπτέμβρη) το ΕΑΑ μέσω του διευθυντή και προέδρου του.

Ο Μανώλης Πλειώνης, με μια ανάρτηση στη σελίδα Facebook του Αστεροσκοπείου, λέει «όχι» στην πρόταση/επιθυμία του Κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συστράτευση όλων των αρμοδίων, αλλά «ο καθένας από το δικό του μετερίζι» για να συμπληρώσει ότι σε διαφορετική περίπτωση «είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις».

Ο κ. Πλειώνης, μάλιστα, προσθέτει με νόημα «θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί» και επισημαίνει ότι θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά

Άκουσα με προσοχή τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και συμφωνώ ότι στην προσπάθεια να προφυλάξουμε τις ζωές και περιουσίες των συνανθρώπων μας, το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την οικονομία πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Πολιτεία, Επιστήμη, Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κοινωνία Πολιτών, όπως έχω επισημάνει επανειλημμένα και με αρθρογραφία μου στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητες του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του, αλλιώς είναι πιθανό να οδηγηθούμε πάλι σε αναποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του ΕΑΑ, ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (μάλιστα το 1ο της νεώτερης Ελλάδας), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα επιστημονικών τομέων, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία. Θα ήταν κοινοτοπία να αναφέρω την κατάκτηση του Δυτικού Πολιτισμού ότι η επιστήμη και η ερευνητική διαδικασία απαιτεί ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον για να πραγματωθεί.

Σημειώνω επίσης, ότι μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο ΕΑΑ μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ορισμένα εκ των οποίων αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Όσον αφορά αυτό το σκέλος της δραστηριότητας του ΕΑΑ, ήταν και είναι στόχος μας η στενή συνεργασία, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο ΚΚ & ΠΠ. Αυτό μπορεί να γίνει με προγραμματική συμφωνία ή/και με Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν και άλλα Ερευνητικά Κέντρα με αντίστοιχα υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπ. Ναυτιλίας).

Θα επιδιώξω να συναντηθώ με τον κ. Πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, καθότι βρίσκομαι σε υπερατλαντικό επαγγελματικό ταξίδι, για να τον ενημερώσω για τις επανειλημμένες προσπάθειές μου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ήδη από τις αρχές του 2022, και να του εκθέσω τις απόψεις μου για το πως θα μπορούσε η ενεργοποίηση του άρθρου 41 του Ν.4662/2020 (νόμος για την Πολιτική Προστασία) και του άρθρου 25 του Ν.4936/2022 (Κλιματικός νόμος) να αποτελέσει την απαραίτητη θεσμική βάση για ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών φορέων, και του ΕΑΑ φυσικά, με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, χωρίς να χρειάζεται η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπουργείο αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.