Ο Στιβεν Φραι, οι 3D εκτυπωτες και η επιστροφη των Γλυπτων

Σε κλειστό κύκλο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο η λύση για την επιστροφή, που προωθούν οι Λέφας, Ρόμπερτσον και Φράι

Η εκδήλωση έγινε σε μια φημισμένη κλειστή λέσχη του Λονδίνου και ήταν αυστηρά κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης, η οποία είχε σταλεί εβδομάδες πριν. Βρετανοί βουλευτές, λόρδοι, πρέσβεις, ακόμα και υποστηρικτές του Βρετανικού Μουσείου – συνολικά 60 άτομα παραβρέθηκαν, όλοι διακεκριμένα μέλη του βρετανικού κατεστημένου, αλλά κανένας Ελληνας, πλην της Μελίσας Λέφα, κόρης του ομογενή βιομήχανου Γιάννη Λέφα και διοργανωτή της εκδήλωσης. Ο στόχος του, είπε στην «Κ», ήταν να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα προωθήσει μια λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπου και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Θεωρεί πως έχει βρει ποια θα μπορούσε να είναι και στην εκδήλωση της περασμένης Τρίτης οι ομιλητές αναφέρθηκαν πρώτη φορά ανοικτά σε αυτήν.

Ομιλητές ήταν οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι της καμπάνιας του κ. Λέφα: ο διακεκριμένος δικηγόρος Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον και ο Στίβεν Φράι, ιδιαίτερα δημοφιλής Βρετανός συγγραφέας, ηθοποιός και παρουσιαστής. «Πάντα αγαπούσα την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικό», είπε ο Φράι στην εισαγωγή του και μοιράστηκε μια προσωπική ιστορία για το πώς πρωτοασχολήθηκε με το θέμα: «Ενας καλός μου φίλος και δημοσιογράφος, ο Κρίστοφερ Χίτσενς, είχε πειστεί από την αξέχαστη Μερκούρη για το δίκαιο της ελληνικής πλευράς. Οταν ήταν βαριά άρρωστος μου ζήτησε να βγάλω τον επικήδειό του και να μιλήσω για τον αγώνα τους. Βασικά μου ζήτησε να συνεχίσω τον αγώνα τους. Το κάνω τα τελευταία δέκα χρόνια με μεγάλη περηφάνια και έχω μάθει πολλά. Τα περισσότερα από αυτό το βιβλίο», είπε και έδειξε στους παρευρισκομένους το βιβλίο του Ρόμπερτσον με τίτλο «Σε ποιον ανήκει η Ιστορία».

Ο Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον, ήταν ένας από τους τρεις δικηγόρους που είχαν προσκληθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά να διερευνήσουν και να συντάξουν μια ολοκληρωμένη νομική πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών. Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως δεν θα αξιοποιούσε τη μελέτη τους, ο Γιάννης Λέφας –χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά– επικοινώνησε μαζί του και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έκδοση του βιβλίου του. Εκτοτε, οι τρεις άνδρες –Λέφας, Ρόμπερτσον και Φράι– ασχολούνται ενεργά αλλά αθόρυβα με τη διεκδίκηση.

«Ξέρουμε πως πολλοί από εσάς σε αυτή την αίθουσα έχετε αντίθετη άποψη από εμάς. Θέλουμε να σας ακούσουμε. Κυρίως για να σας εξηγήσουμε πως έχετε λάθος», αστειεύτηκε ο Φράι. Για περίπου μισή ώρα με τον Ρόμπερτσον κατέρριψαν ένα ένα τα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς. «Από νομική αλλά και από ηθική πλευρά κανένα επιχείρημα δεν στέκει», τόνισαν. «Σήμερα όμως θέλουμε να σας μιλήσουμε για το όραμά μας», είπε κάποια στιγμή ο Φράι και ξεκίνησε μια συναρπαστική αφήγηση: «Είμαστε στο μέλλον. Τέσσερα χρόνια από τώρα. Μπαίνετε στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπετε μπροστά σας τα Γλυπτά. Οχι όπως είναι τώρα. Αλλά όπως ήταν τότε. Η τεχνολογία μάς επιτρέπει να γίνουν πιστά αντίγραφα χάρη στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Τα βλέπετε λοιπόν, τα θαυμάζετε και μετά βάζετε ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά και γίνεστε μάρτυρας της σύγχρονης ιστορίας τους μέσω εικονικής πραγματικότητας. Βλέπετε τα αυθεντικά Γλυπτά να μπαίνουν σε μεγάλες ξύλινες κούτες. Ακολουθείτε τις κούτες στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί η βασίλισσα –ή εάν μιλάμε για τέσσερα χρόνια από τώρα, ο βασιλιάς– τα αποχαιρετά. Τα παρακολουθείτε να ταξιδεύουν για να φτάσουν σπίτι τους. Στο μουσείο της Ακρόπολης. Κάτω από τον Παρθενώνα, χιλιάδες Ελληνες έχουν μαζευτεί για να τα υποδεχτούν. Εκεί βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η δική μας πολιτική ηγεσία. Δίνουν τα χέρια και είναι μια πραγματικά μοναδική στιγμή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τη Βρετανία. Θα είναι μια αξιοσημείωτη κίνηση υψηλού επιπέδου εκ μέρους μας», κατέληξε ο διάσημος φιλέλληνας.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μιλήσαμε με τον Γιάννη Λέφα –που βρισκόταν στο Τέξας– για την ιδέα της ομάδας. Οπως μας είπε, είναι ήδη σε επαφή εδώ και τέσσερις μήνες με δυο κορυφαίες εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης –μια στην Οξφόρδη και μια στη Μαδρίτη– και ο στόχος τους είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχουν εκτυπώσει σε πεντελικό μάρμαρο ένα μικρό κομμάτι των Γλυπτών για να το δείξουν και στις δυο πλευρές. Η ομάδα του θεωρεί πως αυτή μπορεί να είναι η λύση, η οποία βέβαια θα πρέπει να προταθεί στη βρετανική πλευρά από την ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος δηλώνει πάντως διατεθειμένος να συγκεντρώσει το –υπέρογκο– ποσό που θα χρειαστεί για να δημιουργηθούν όλα τα Γλυπτά, εάν η πρόταση αυτή προχωρήσει.

«Να κερδίσουμε τις καρδιές τους»

Με την ελληνική κυβέρνηση ο Γιάννης Λέφας είχε έρθει σε επαφή πρώτη φορά μετά την έκδοση του βιβλίου του Ρόμπερτσον (το οποίο είχε  φτάσει και στο γραφείο του πρωθυπουργού με αφιέρωση: «Τα Γλυπτά να επιστραφούν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του»). Ο  κ. Λέφας είχε τότε ταξιδέψει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει σε μέλη της κυβέρνησης την αρχική τους ιδέα: μια εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην οποία o Στίβεν Φράι θα παρουσίαζε το βιβλίο σε υψηλούς ξένους προσκεκλημένους – ανάμεσά τους και ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του Αμάλ (που είχε κάνει την αρχική νομική μελέτη με τον Ρόμπερτσον). Η εκδήλωση αναβλήθηκε δυο φορές – μια λόγω κορωνοϊού και τη δεύτερη φορά λόγω της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του στην Αγγλία. Ο κ. Λέφας ήθελε τότε να δει ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για να μπορέσει να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο. «Μέχρι να γίνει αυτό, αποφασίσαμε τελικά να κάνουμε αυτή την πρώτη κλειστή εκδήλωση, ενώ παράλληλα έχουμε ήδη προγραμματίσει μια σειρά από ταξίδια –αποστολές– υψηλών προσκεκλημένων στην Ελλάδα. Θα τους φιλοξενήσουμε, θα τους ξεναγήσουμε στο μουσείο, στον Παρθενώνα και εκεί πιστεύω θα πειστούν για το δίκαιο της διεκδίκησης. Στόχος είναι να κερδίσουμε το μυαλό και τις καρδιές τους», καταλήγει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.