Ο σκιτσογραφος που φυλακισε ο Ερντογαν κερδισε βραβειο για την ελευθερια του λογου

Ο Μούσα Καρτ, ο διωκόμενος από το καθεστώς Ερντογάν καλλιτέχνης, μιλάει μέσα από τη δουλειά του ακόμα και πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Η εκδίκηση της καρικατούρας

Η ελευθερία του λόγου θριαμβεύει ακόμα και μέσα από τη φυλακή. Στον τούρκο σκιτσογράφο Μούσα Καρτ, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης διότι κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη της τρομοκρατίας, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου του ελβετικού Οργανισμού Cartooning for Peace (Σκιτσάροντας για την Ειρήνη).
 
Οπως αναφέρει ο οργανισμός που θέσπισε τη βράβευση από το 2012, «το βραβείο απονέμεται σε θαρραλέους σκιτσογράφους του Τύπου που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της τέχνης τους».   Εφέτος, η επιτροπή επέλεξε τον Μούσα Καρτ, τον εμβληματικό σκιτσογράφο της ημερήσιας εφημερίδας Cumhuriyet της Κωνσταντινούπολης.
 

Το σκεπτικό αναφέρει πως το Καρτ επιλέχθηκε λόγω του ταλέντου του και του θάρρους που επέδειξε στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αναφέρουν και πολλά ξένα δημοσιεύματα.
 
Ο Καρτ δεν κατάφερε να παραλάβει το βραβείο του στην Ελβετία, καθώς είναι φυλακισμένος και καθώς περιμένει να εκδικαστεί η έφεσή του.  «Τελεί υπό δικαστικό έλεγχο και υπό απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Τουρκίας», εξηγεί η ανακοίνωση.
 
Ανοικτά εχθρική έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η εφημερίδα Τζουμχουριέτ («Δημοκρατία»), η οποία ιδρύθηκε το 1924, έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας λόγω της καυστικής ύλης της και του σθεναρού τρόπου με τον οποίο αντιστέκεται σε κάθε είδους φίμωση της ελευθερίας του λόγου και της έκρασης επιβάλλεται στη γειτονική μας χώρα.
 

Οπως και άλλοι δεκατέσσερις συνάδελφοί του στην Τζουμχουριέτ, ο Καρτ καταδικάστηκε την 26η Απριλίου, έπειτα από μια δίκη-Μπεν Χουρ διάρκειας εννέα μηνών, να εκτίσει ποινή φυλάκισης για υποστήριξη σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Πρόκειται για μια ετυμηγορία που η εφημερίδα χαρακτήρισε ως «ντροπή», καταγγέλλοντας ακόμα ένα «βαρύ πλήγμα» στην ελευθεροτυπία της εξουθενωμένης από όλες αυτές τις απαγορεύσεις, Τουρκίας.
 
Το δικαστήριο της Σηλυβρίας, που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, καταδίκασε τον Καρτ να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Cartooning for Peace και του δήμου της Γενεύης-ενώ αρχικά υπήρχε ο φόβος ότι η φυλάκισή του θα έφτανε ακόμα και τα εννιά χρόνια.
 
Την επιτροπή που απονέμει το βραβείο απαρτίζουν ένας εκπρόσωπος του δήμου της Γενεύης, ο Γκιγιόμ Μπαραζόν, ο διευθυντής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο Κένεθ Ροθ, καθώς και οι σκιτσογράφοι σημαντικών εντύπων, όπως Le Monde, The New York Times, New Yorker, κ.ά.
 
Πηγή: www.protagon.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.