Ο Κικο συστηθηκε στις δημοσιες υπηρεσιες του Εβρου και της Ροδοπης

Ως ο εξολοθρευτής σκύλος της μάστιγας των φολών

O Κίκο περνά τις περισσότερες ώρες του στα δάση και τους αγρούς, αναζητώντας με την αλάνθαστη μύτη του τα δηλητηριασμένα δολώματα –τις γνωστές σε όλους μας φόλες- που κάθε χρόνο εξοντώνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της άγριας ζωής της υπαίθρου. Όμως την περασμένη χρονιά, πέρα από τις εξορμήσεις του στη φύση, ο Κίκο φρόντισε να καλλιεργήσει και τις σχέσεις τους με τις δασικές υπηρεσίες και τους φορείς διαχείρισης του Έβρου και της Ροδόπης. 

Οι φόλες δικαιωματική άμυνα;

Έκλεισε λοιπόν τα ραντεβού του και επισκέφτηκε τις υπηρεσίες στα γραφεία τους, για να συζητήσει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί από κοινού η μάστιγα της φόλας. Οι γόνιμες συζητήσεις ανέδειξαν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Συχνά, είναι θέμα νοοτροπίας στις τοπικές κοινωνίες, αφού ορισμένοι θεωρούν ότι οι φόλες είναι δικαιωματική άμυνα και προστασία απέναντι σε ζώα που προκαλούν ζημιές. Αυτό ακόμα κι αν η εξάλειψη της «απειλής» έχει σαν τίμημα να εξοντώνονται κυνηγόσκυλα, τσοπανόσκυλα αλλά και πολλά σπάνια κομμάτια της ελληνικής φύσης, όπως ο γύπας ασπροπάρης.
 
Οι φορείς επίσης επεσήμαναν ότι μερικές φορές τα μέσα ανίχνευσης είναι τόσο περιορισμένα, ώστε είναι μερικές φορές σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Το στοίχημα είναι να αλλάξει η νοοτροπία της συλλογικής κάλυψης και σιγής που συχνά επικρατεί. Ο δηλητηριαστής προξενεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη φύση στην οποία ζει η τοπική κοινότητα και γι’ αυτό παροτρύνουμε τον κόσμο να μη διστάζει να κάνει καταγγελίες.

Αποδοτικές οι επαφές του Κίκο

Οι επαφές του Κίκο απέδωσαν, καθώς την χρονιά που πέρασε η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων δέχτηκε κλήσεις από τα Δασαρχεία και τους Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων για να μεταβεί εγκαίρως και να εντοπίσει την πηγή της δηλητηρίασης. Η έγκαιρη παρουσία του Κίκο είναι εξαιρετικά σημαντική για να αποφευχθούν περισσότερα θύματα, αλλά και για να συλλεγούν στοιχεία για το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε, ώστε τελικά να βρεθούν οι υπαίτιοι. Με σύμμαχο την αλάνθαστη μύτη του Κίκο, αλλά και πολλές νέες συμμαχίες που χτίζονται υπάρχει πλέον αισιοδοξία για τη συνέχεια!
 
Η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων του WWF επισκέφτηκε τις δασικές υπηρεσίες (Δασαρχείο Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, Διεύθυνση Δασών Ροδόπης και Δασονομεία Ιάσμου και Σαπών) και τους Φορείς Διαχείρισης των 2 Εθνικών Πάρκων δάσους Δαδιάς και Δέλτα Έβρου και στην Δ/νση ΠΕΧΩ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Επισκέφθηκε επιτόπου τα γραφεία κάθε υπηρεσίας μαζί με τον Κίκο -συνολικά 8 επισκέψεις- στις οποίες συμμετείχαν 83 υπηρεσιακοί υπάλληλοι που ενημερώθηκαν τόσο για την πρόσφατη κατάσταση του πληθυσμού του γύπα ασπροπάρη στην Θράκη και την Ελλάδα όσο και για τις γνώσεις που συλλέχθηκαν μέσω του προγράμματος LIFE. Μοιράστηκε γνώσεις σχετικά με τις αιτίες μείωσης του είδους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας για την κατάσταση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα, αλλά και τα αποτελέσματα από το πρώτο χρόνο λειτουργίας της μονάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι γνώρισαν τον ανιχνευτή Κίκο από κοντά και φωτογραφήθηκαν μαζί του.
 
Πηγή: www.wwf.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.