Νεο ρεκορ το 2022 στις εκπομπες CO2 που συνδεονται με την ενεργεια

Τι διαπιστώνει ο ΔΟΕ

Οι εκπομπές παγκοσμίως διοξειδίου του άνθρακα, που συνδέονται με την ενέργεια, αυξήθηκαν κι άλλο το 2022, κατά 0,9%, φτάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και η άνοδός τους ήταν χαμηλότερη από αυτό που προβλεπόταν χάρη στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και τεχνολογιών, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

«Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης ανόδου των εκπομπών λόγω της αυξημένης προσφυγής στον άνθρακα στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης αποσοβήθηκε, η ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η ενεργειακή απόδοση κι άλλοι παράγοντες φρέναραν την άνοδο του CO2», διαπιστώνει ο ΔΟΕ σήμερα σε ανάλυσή του που στηρίχθηκε σε δημόσια εθνικά στοιχεία.

Οι εκπομπές που οφείλονται στην ενέργεια (πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) εξακολουθούν να βρίσκονται σε «μη βιώσιμη αυξητική πορεία», τροφοδοτώντας την απορρύθμιση του κλίματος, προειδοποιεί ωστόσο ο ΔΟΕ, ο οποίος ζητεί πιο σθεναρή δράση.

Το 2022 οι εκπομπές CO2, που συνδέονταν με την ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 0,9% και έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των άνω των 36,8 δισεκατομμυρίων τόνων, διευκρινίζεται στην σχετική έκθεση που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, χάρη στις νέες ενεργειακές υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποφεύχθηκε η εκπομπή 550 εκατομμυρίων τόνων CO2. Πέρυσι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 90% της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2021 η ετήσια αύξηση των εκπομπών, που σχετίζονταν με την ενέργεια, έφτασε το 6%, έπειτα από μια χρονιά εξαιρετικής ανάπαυλας λόγω COVID.

Πέρυσι, οι εκπομπές τροφοδοτήθηκαν από την αυξημένη προσφυγή στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα που συνδεόταν κυρίως με την αύξηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων ή επίσης τις δυσκολίες λειτουργίας πρωτοφανούς αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι εκπομπές από την καύση άνθρακα, η οποία στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη, αντικαθιστούσε συχνά το φυσικό αέριο, το οποίο είχε γίνει υπερβολικά ακριβό, αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Οι εκπομπές, που συνδέονταν με το πετρέλαιο, αυξήθηκαν κατά 2,5%, μένοντας ωστόσο κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας COVID-19. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά το ήμισυ στην ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας, εξηγεί ο ΔΟΕ.

Γεωγραφικώς, η Ασία, εξαιρουμένης της Κίνας, είδε τις εκπομπές της να αυξάνονται κατά 4,2% λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης. Η Κίνα, στην οποία εφαρμόζονταν περιορισμοί λόγω COVID, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο εκπομπών.

Στην ΕΕ, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 2,5% χάρη σε ανάπτυξη ρεκόρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι της επιστροφής στον άνθρακα. Στις ΗΠΑ αυτές αυξήθηκαν κατά 0,8% από την ισχυρή αύξηση της ζήτησης ενέργειας λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

«Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν οδήγησαν στη μαζική αύξηση των εκπομπών για την οποία φοβόμασταν και αυτό χάρη στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, των αντλιών θερμότητας και των τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης. Χωρίς αυτό, η αύξηση των εκπομπών CO2 θα ήταν σχεδόν τριπλάσια», σχολίασε ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

«Ωστόσο, οι εκπομπές από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας κλπ) συνεχίζουν να αυξάνονται, εμποδίζοντας τις προσπάθειες που έχουν στόχο να ανταποκριθούμε στους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους», πρόσθεσε, ζητώντας από τις εταιρείες που αφορά το θέμα αυτό να δράσουν.

«Οι διεθνείς και εθνικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα αποκομίζουν έσοδα ρεκόρ και οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, σύμφωνα με τις δημόσιες δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Οφείλουν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για πραγματική μείωση των εκπομπών τους», υπογράμμισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.