Νεαρος Ελληνας αμπελουργος, ετοιμος μεταναστης

Η περιπέτεια ενός φέρελπι παραγωγού που αναγκάστηκε να περιπλανηθεί μεταξύ ΟΓΑ, εφορίας και ελληνικού γραφειοκρατικού παραλογισμού, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώσει φόρο 2.520 ευρώ για εισόδημα 6.390! Αν δεν είναι κορόιδο, θα ξενιτευτεί...

Θα σας διηγηθώ την ιστορία ενός ακόμη νεαρού στην Ελλάδα ο οποίος προσπάθησε να ανοίξει τα φτερά του. Να ξεκινήσει την ζωή του δουλεύοντας όπως έμαθε στο σπίτι του, ασκώντας το επάγγελμα που σπούδασε.
 
Νοίκιασε δύο αμπέλια 24 στρεμμάτων και τα δούλευε στη διάρκεια των αδειών που έπαιρνε κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Ελληνικό Στρατό, σε αγροτική περιοχή, στην ελληνική επαρχία. Δήλωσε κανονικά τη δραστηριότητά του στις ελληνικές αρχές, σε ΟΣΔΕ και ΔΟΥ σαν αγρότης ειδικού καθεστώτος, έκανε όλες τις διατυπώσεις. Τελείωσε την στρατιωτική του υποχρέωση τον περσινό Αύγουστο. Το Σεπτέμβριο τρύγησε τους κόπους του και πούλησε με τιμολόγιο στο τοπικό οινοποιείο τα σταφύλια του. Πληρώθηκε τους κόπους του με το μικρό, έστω, ποσό – χαρτζιλίκι που πήρε, γύρω στα 5.700€. Για εκείνον ήταν μια ωραία αρχή.
 
Άρχισε να σχεδιάζει το μέλλον του, με το βλέμμα του στραμμένο στο βάθος του χρόνου. Γράφτηκε ως νέος αγρότης στο πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργικής «Ανάπτυξης», έκανε αίτηση στον ασφαλιστικό φορέα (ΟΓΑ) και δήλωσε τη φετινή οικονομική του δραστηριότητα στην Εφορία, έτσι όπως πρέπει για έναν σοβαρό παραγωγό σε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος. Έμεινε ήσυχος: τα είχε κάνει όλα σωστά.
 
Αμ δε που θα μείνει ήσυχος!
 
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, ο φέρελπις νεαρός παραγωγός να μάθει την σκληρή πραγματικότητα που κυριαρχεί σε αυτό το ευρωπαϊκό (!) κράτος που λέγεται Ελλάδα, που κυβερνάται από μία κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι διαθέτει ευαισθησία και σχέδιο ανακούφισης του λαού, που θα αποκαταστήσει την αδικία, που θα χαρατσώσει τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς, που θα δώσει δουλειές στους νέους, και άλλα ηχηρά παρόμοια.
 
Ήρθε η ώρα να μάθει ότι από το ποσό των 6.390 ευρώ που δήλωσε συνολικά ο νεαρός αμπελουργός στην Εφορία (5.700 από την αμπελουργική δραστηριότητα και 690 από άλλες πηγές), το κράτος του ζήτησε να πληρώσει φόρο 2.520 ευρώ. Τα 1.260 για το 2016 και άλλα 1.260 για το 2017, μια και το κράτος είναι σίγουρο πως του χρόνου ο νεαρός αμπελουργός θα πιαστεί κορόιδο να δουλέψει στη χώρα με τέτοια φορολογία. Του ζήτησε, ουσιαστικά, να τα παρατήσει και να ξενιτευτεί! Διότι δεν είναι μόνο αυτό…
 
Προκειμένου η ΔΟΥ να τον κατατάξει σε καθεστώς κατ’ επάγγελμα αγρότη και να τον απαλλάξει από αυτόν το φόρο, χρειάζεται πιστοποιητικό ασφάλισης από τον ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ, όμως, για να τον εγγράψει, χρειάζεται τη δήλωση εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης! Δηλαδή, ο νεαρός αμπελουργός πρέπει φέτος να πληρώσει το δυσβάσταχτο φόρο με την ελπίδα ότι του χρόνου αυτό θα συμψηφιστεί στη δήλωσή του, εφόσον γίνει δεκτή η ένστασή του και δικαιωθεί. Αυτό του λεν οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε πέρα από το να απορούν και να εξίστανται κι αυτοί με τον παραλογισμό. Ο νέος αμπελουργός, όμως, σκέφτεται αν πρέπει να ετοιμαστεί για το φρενοκομείο ή για άλλη χώρα.
 
Είναι γνωστό όμως πως στην κατηγορία αυτή ανήκουν άλλοι 12.000 τουλάχιστον νέοι αγρότες και κανείς στα υπουργεία δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί  με αυτούς. Δεν είναι βέβαια καθαρίστριες του υπουργείου, ούτε «θύματα της ΕΡΤ», ούτε υπάλληλοι της Βουλής. Κι ας βαυκαλίζονται όλοι οι δημοσιολογούντες ότι αυτοί οι νέοι είναι η νέα γενιά της γεωργικής παραγωγής, από την οποία η χώρα προσδοκά την δημιουργία πλούτου για να ξεκινήσει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Κι ας είναι αυτοί οι νέοι αγρότες που θα δώσουν πρώτη ύλη στις μεταποιητικές μονάδες για να δημιουργηθούν ελληνικά ποιοτικά προϊόντα γεωργικής παραγωγής όπως είναι τα ελληνικά κρασιά.
 
Πόση ικανότητα χρειάζεται για αυτό το απλό πράγμα, δηλαδή για την έμπρακτη ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με την γεωργία, με τόσο λόγο που γίνεται γι αυτήν την πολυθρύλητη παραγωγική ανασυγκρότηση; Τόσο μίσος πια και σε αυτήν την ιδιωτική πρωτοβουλία; Ειλικρινά, αδυνατεί κανείς να το αποδεχτεί. Κύριοι υπουργοί της Οικονομίας, των Οικονομικών, της Εργασίας και Ασφάλισης, της Αγροτικής Ανάπτυξης, Γραμματείς της Νέας Γενιάς και λοιποί αρμόδιοι που χειρίζεστε αυτήν την ελληνική σουρεαλιστική «πραγματικότητα», τι έχετε κατά νου;
 
Πηγή: www.protagon.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.