Νεα εκτελεση διαδηλωτη στο Ιραν

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι

Χωρίς τέλος η καταστολή των πολιτών στο Ιράν που επί τρεις μήνες μάχονται στους δρόμους όλης της χώρας με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 450 και τις συλλήψεις να ανέρχονται σε χιλιάδες.

Οι αρχές εκτέλεσαν σήμερα έναν διαδηλωτή, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τον Μοχσέν Σακαρί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν τη Δευτέρα το δικαστικό σύστημα για τη σκληρή του στάση έναντι των διαδηλωτών και το ενθάρρυναν να εκδίδει γρήγορα και αυστηρές αποφάσεις για όσους κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ασφάλειας του έθνους και του ισλάμ».

Ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, δήλωσε προχθές ότι πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, τον Νοέμβριο.

Στην αρχή της εβδομάδας η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) ανέφερε πως η χώρα πραγματοποίησε τουλάχιστον 504 εκτελέσεις το 2022, με τον αριθμό να υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν του 2021, ενισχύοντας τους φόβους ανεξέλεγκτη χρήση της εσχάτης των ποινών.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, μετά και την μικρή νίκη από την ανακοίνωση κατάργησης του συγκεκριμένου σώματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.