Μυστικες συναντησεις Μητσοτακη για τα Γλυπτα του Παρθενωνα

Μυστικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό φέρεται να διατηρεί ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τους τελευταίους 13 μήνες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως αποκαλύπτει με ανταπόκρισή του από το Λονδίνο ο δημοσιογράφος της εφημερίδας τα ΝΕΑ, Γιάννης Ανδριτσόπουλος, οι παρασκηνιακές συναντήσεις του Τζορτζ Όσμπορν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και άλλους δύο υπουργούς, λαμβάνουν χώρα από το 2021.

Τουλάχιστον δύο από αυτές τις συναντήσεις έχουν γίνει στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη, στο Μέιφερ, ενώ άλλη μία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ξενοδοχείο του Νάιτσμπριτζ, μόλις δύο ώρες προτού ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνει δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο στο Ουίνδσορ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μουσείου του Λονδίνου επισκέφτηκε την κατοικία του πρέσβη για πρώτη φορά στα μέσα Νοεμβρίου του 2021 για «διερευνητικές συνομιλίες με τον Μητσοτάκη». Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου είχε συναντηθεί στον ίδιο χώρο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στο μεσοδιάστημα ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Όσμπορν και Μητσοτάκη βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο».

Παρόλα αυτά, Έλληνες αξιωματούχοι προειδοποιούν, σύμφωνα με την εφημερίδα πως δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια συμφωνία και πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να βρεθούν σε αδιέξοδο την τελευταία στιγμή, όπως συμβαίνει σε κάθε λεπτή διαπραγμάτευση».

«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η συμφωνία είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, ωστόσο ένα κρίσιμο 10% παραμένει άλυτο. Είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί, αλλά όχι αδύνατο. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Θα δούμε τους ερχόμενους μήνες αν αυτή η πρόοδος είναι αρκετή για την επίτευξη συμφωνίας» είπε στα Νέα πηγή από την Ελλάδα.

Επιβεβαιώνει ο Γεραπετρίτης

Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην Έλενα Σμιθ του Guardian.

«Είναι αλήθεια πως υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν για να συζητήσουμε το θέμα» επιβεβαίωσε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως στόχος των συνομιλιών είναι «ο καθορισμός αρχών», αλλά και η βελτίωση της ολοένα και πιο τοξικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί λόγω του θέματος. Όπως είπε, και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση των «κόκκινων γραμμών τους» και μια συμφωνία κάθε άλλο παρά κοντά είναι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.