Μητροπολιτης Φιλοθεος: Καταδικασε την τρανσφοβικη επιθεση στη Θεσσαλονικη

“Η βία δεν εκφράζει τον τρόπο της ζωής των ορθοδόξων χριστιανών” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος αναφερόμενος στη σοκαριστική τρανσφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους.

Την τρανσφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (9/3) στην πλατεία Αριστοτέλους καταδίκασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, εκφράζοντας παράλληλα την τεράστια ανησυχία του ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν φαινόμενα βίας.

“Με πόνοκαρδιάς ανέγνωσα στα Μέσα Ενημέρωσης την είδηση περί της επίθεσης που δέχτηκαν δυο πρόσωπα στην Θεσσαλονίκη, από άλλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον βάρβαρο και απαράδεκτο τρόπο την διαφωνία τους για την εμφάνισή τους” τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι “το τελευταίο αυτό περιστατικό βίας, μαζί με άλλα που έχουν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, βίας κατά ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, επιθέσεις εναντίων Ιερών Ναών κ.ά), δημιουργούν στην τοπική μας κοινωνία τεράστια ανησυχία ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν αυτά τα φαινόμενα”.

“Ως Επίσκοπος της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, δηλώνω ότι η βία δεν εκφράζει τον τρόπο της ζωής των ορθοδόξων χριστιανών. Η χρήση βίας δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο, απεναντίας καταδικάζεται απερίφραστα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ευαγγελικό ήθος” υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφων Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, για το περιστατικό της επίθεσης εναντίον δύο ατόμων στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης.

“Ο Χριστός μας δεν «σταυρώνει», αλλά σταυρώνεται ο Ίδιος, δεν βιαιοπραγεί, αλλά δέχεται ο Ίδιος τη βία, δεν λοιδωρεί ποτέ την οποία ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά ακόμη κι όταν ο Ίδιος λοιδορείται και βλασφημείται, ευλογεί τους πάντες και καλεί προς μετάνοια”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η Ιερά μητρόπολη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη φαινομένων βίας.

Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες για την επίθεση

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι συλληφθέντες για τη σοκαριστική ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για 9 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.