Μια ρωμαικη σαρκοφαγος απο την περιοχη Αρδανιου Αλεξανδρουπολης

Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κοσμεί, από τον Οκτώβριο του 2020, ένα ιδιαίτερο εύρημα: Μια μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγος από την περιοχή του Αρδανίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης! Με μήκος 2,25 μέτρων και βάρος κοντά στους 5 τόνους, χρειάστηκε ιδιαίτερη μεταχείριση από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για τη συσκευασία, μεταφορά και τοποθέτησή του στον τελικό του προορισμό. Συντηρητές, αρχιτέκτονας και αρχαιολόγοι επιτηρούσαν τη διαδικασία, που διήρκεσε συνολικά πάνω από 8 ώρες. Στη συνέχεια, οι συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου ανέλαβαν δράση για την επί τόπου συντήρησή της.

Αυτή η Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος, που έχει ανάγλυφα βουκράνια, γιρλάντες και έρωτες στα πλευρά της,  σύμφωνα με το αρχείο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Φερών, ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 1969, 3 χιλιόμετρα έξω από το Αρδάνιο. Αμέσως, για λόγους προστασίας και ασφάλειας αποφασίστηκε η μεταφορά της στον αύλειο χώρο της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, όπου υπήρχε υπαίθρια αρχαιολογική συλλογή. Στο σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο, που τραβήχτηκε στις 14 Ιουλίου του 1969 οι Φεριώτες εργάτες που συνέδραμαν στην μεταφορά φωτογραφίζονται με την σαρκοφάγο.

Λίγο πριν τα εγκαίνια

Εντωμεταξύ, οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης είναι στην τελική ευθεία. Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση κορμού αρχαϊκού κούρου από την αρχαία Ζώνη στην εκθεσιακή του βάση. Μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, που απαιτεί τη συνδρομή αρκετών ειδικοτήτων. Η προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου ξεκίνησε ήδη από το 2017 και περιλάμβανε έναν κύκλο προετοιμασίας των αρχαιοτήτων, συντήρησης, τεκμηρίωσης, σχεδιασμού και τοποθέτησης των αρχαίων αντικειμένων στις ολοκαίνουριες προθήκες του Μουσείου.

Στο Μουσείο παρουσιάζονται 12.000 εκθέματα αποκλειστικά από την περιοχή του Έβρου, εκτός της Σαμοθράκης, η οποία διαθέτει το δικό της μουσείο. Είναι ευρήματα που χρονολογούνται από την 6η χιλιετία ως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Προέρχονται από το νεολιθικό οικισμό της Μάκρης, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην Αρχαία Ζώνη. Θα υπάρχουν ακόμη εκθέματα από διάφορες άλλες θέσεις, από τον ορεινό Έβρο, το Τρίγωνο και μία ξεχωριστή ενότητα για τους πολυάριθμους ταφικούς τύμβους που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. ως και τον 2ο αιώνα μ.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.