Μενουν σπιτι και… φτιαχνουν ταινιες!

Επτά σκηνοθέτες από επτά διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Χώροι #2» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανοίγοντας τα φτερά του πέρα από τα ελληνικά σύνορα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάλεσε επτά σκηνοθέτες από όλον τον κόσμο να συνδράμουν σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό με την συμμετοχή Ελλήνων δημιουργών: βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι οι σκηνοθέτες να αξιοποιήσουν τον χώρο εγκλεισμού τους λόγω του κορονοϊού και να γυρίσουν μια μικρού μήκους ταινία που να αποτυπώνει με εικόνες τις σκέψεις τους για την κατάσταση.

Πέρα από τις ημέρες της καραντίνας, η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο «Χορείες χώρων» του Ζωρζ Περέκ και από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν σκηνοθέτες που συμμετείχαν στα εφετινά βραβεία Iris της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που δόθηκαν προσφάτως. Ανάμεσά τους οι Γιώργος Γεωργόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σταύρος Ψυλλάκης.

Οι ξένες ταινίες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Χώροι #2» είναι οι «Spotting Fig trees» του Ταρίκ Ακτάς, «These Days» του Ματέο Μπεντέσκι, «cnfnmnt e/scp(i)sm» του Ντενί Κοτέ, «Άτιτλο» της Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, «A Fable (O Fabula)» του Ράντου Ζούντε, «Be Absolute for Death» του Τζον Κ. Λιντς και «Visit» του Τζιά Τζανκ-κε.

Σύντομα θα ακολουθήσει και το «Χώροι #3» με τη συμμετοχή και άλλων σπουδαίων σκηνοθετών από όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους οι Άλμπερτ Σέρα, Γιούνγκ Τσανγκ, Βίκτορ Μορένο κ.ά). Η επιτυχία που είχε η υλοποίηση αυτής της ιδέας από την ομάδα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη φάνηκε και σε σχετικό δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης.

Οι σκηνοθέτες του «Χώροι #2» με λίγα λόγια

Ράντου Ζούντε: Ο Ρουμάνος σκηνοθέτης του «Aferim!» (Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας, Μπερλινάλε 2015), το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και του «Αδιαφορώ αν καταγραφούμε στην Ιστορία ως Βάρβαροι», που με πολύ ιδιαίτερο τρόπο κάνει μια ανασκόπηση της βαλκανικής Ιστορίας.

Τζιά Τζανκ-κε: Ρεαλιστής φιλόσοφος της νέας γενιάς του κινεζικού κινηματογράφου, πολυπράγμων σκηνοθέτης, αποτυπώνει τη ζωή όπως πραγματικά είναι, χωρίς περιστροφές ή συμβιβασμούς. Οι ταινίες του «Οι Στάχτες μιας Αγάπης»,» Αίσθηση Αμαρτίας», «Ακίνητες Ζωές» έχουν ταξιδέψει στα πιο σημαντικά Φεστιβάλ του κόσμου, (οι «Ακίνητες Ζωές» κέρδισαν τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βνετίας) και αγαπηθεί από το σινεφίλ κοινό της χώρας μας.

Τζον Κάρολ Λιντς: Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης ο οποίος έχει παίξει σε σε ταινίες όπως οι «Fargo», «Gran Torino» και «Zodiac» και σκηνοθετήσει το υπέροχο Lucky– την τελευταία μεγάλη στιγμή του ηθοποιού Χάρι Ντιν Στάντον στο σινεμά.

Ματέο Μπεντέσκι: Πολλά υποσχόμενος εκπρόσωπος του νέου αργεντίνικου σινεμά, εντυπωσίασε πολλούς στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το γλυκόπικρο Μέλη της οικογένειας, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο Πανόραμα της Μπερλινάλε.

Ταρίκ Ακτάς: Γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Από τις πιο δυνατές νέες κινηματογραφικές φωνές του τουρκικού σινεμά, τον γνωρίσαμε με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας «Στο νεφέλωμα του νεκρού αλόγου», η οποία ξεκίνησε την πορεία της από τα Works in Progress της Αγοράς του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ντενί Κοτέ: Καναδός δημιουργός του ανεξάρτητου σινεμά, γνωστός από τις ταινίες του «Βορινές πολιτείες», «H Βικ + η Φλο είδαν μια αρκούδα» και «Η ανθολογία μιας πόλης-φάντασμα», οι οποίες συμμετείχαν σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ, ανάμεσά τους στις Κάννες, το Φεστιβάλ του Βερολίνου, στο Λοκάρνο.

Ρέιτσελ Λι Τζόουνς: Η αμερικανο-ισραηλινή δημιουργός του «Advocate», βρέθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Ντοκιμαντέρ. Η βραβευμένη με Χρυσό Αλέξανδρο σκηνοθέτις στρέφει γενναία το βλέμμα της στην πραγματικότητα και στο έργο της έχει ασχοληθεί με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Μπορείτε να δείτε το «Χώροι #2» εδώ: 

Το πρότζεκτ «Χώροι #1» είναι διαθέσιμο εδώ:


Πηγή: tovima.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.