Με «τερμα τα γκαζια» η μεταφορα φυσικου αεριου μεσω του αγωγου απο την Κομοτηνη στη Σταρα Ζαγορα

Σε ένα μήνα μεταφέρθηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο KWh ή 95 εκατ. κυβικά μέτρα, όταν η συνολική χωρητικότητα του αγωγού είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο kWh μεταφέρθηκαν μέσω της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας τον πρώτο μήνα εμπορικής λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου. Η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου για την περίοδο 1 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2022, ανέρχεται σε 1.105.908.000 kWh ή 95.000.000 κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 182 χιλιομέτρων συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αντίστοιχα στα σημεία Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα και είναι η απευθείας σύνδεση της Βουλγαρίας με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP). Η συνολική χωρητικότητα του IGB είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με 1,57 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα να έχουν ήδη δεσμευτεί με μακροπρόθεσμα συμβόλαια διάρκειας έως και 25 ετών.

Η υπόλοιπη δωρεάν χωρητικότητα προσφέρεται με διαφανή και προσβάσιμο τρόπο στις δύο ευρωπαϊκές πλατφόρμες PRISMA και RBP. Ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς του αγωγού ICGB AD πρόκειται να ανακοινώσει δύο νέες δημοπρασίες δωρεάν χωρητικότητας για τον μήνα Δεκέμβριο. Στις 21 Νοεμβρίου, η εταιρεία θα ανοίξει δημοπρασία για σταθερή προθεσμιακή μηνιαία δυναμικότητα στην κατεύθυνση Ελλάδα-Βουλγαρία. Στο τέλος του μήνα – στις 29 Νοεμβρίου, θα προκηρυχθεί δημοπρασία για διακοπτόμενη δυναμικότητα αντίστροφης ροής (στην αντίθετη κατεύθυνση Βουλγαρία-Ελλάδα).

Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε και ο πρώτος νέος χρήστης της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας. Η εταιρεία Axpo Bulgaria EAD EAD (μέρος του Axpo Group, Ελβετία) έχει περάσει με επιτυχία όλα τα βήματα της διαδικασίας εγγραφής και πλέον έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλες τις δημοπρασίες χωρητικότητας που ανακοινώνει η ICGB και στις δύο πλατφόρμες. Ως φορέας εκμετάλλευσης μεταφοράς, η ICGB συνεχίζει τις συζητήσεις με όλους τους εμπόρους που ενδιαφέρονται να κάνουν κράτηση δωρεάν χωρητικότητας στον αγωγό IGB.

Οι ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται αυτή τη στιγμή μέσω της διασύνδεσης παρέχουν σχεδόν το 1/3 της εσωτερικής κατανάλωσης της Βουλγαρίας από την αρχή της περιόδου θέρμανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.