Με 34 κατηγοριες αντιμετωπος ο Ντοναλντ Τραμπ

Ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη

Τον δρόμο της επιστροφής για την έπαυλη του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα πήρε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την προσαγωγή του χθες σε δικαστήριο του Μανχάταν, όπου δήλωσε αθώος και στις 34 κακουργηματικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων.

Ο δικαστής ολοκλήρωσε τη διαδικασία μετά από σχεδόν μία ώρα. Όταν τελείωσε, ο Τραμπ σηκώθηκε και περικυκλώθηκε αμέσως από την ομάδα των μυστικών υπηρεσιών του. Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος μίλησε ήσυχα στους δικηγόρους του, αλλά δεν ακούγεται στον Τύπο που κάθεται μερικές σειρές πίσω του. Έπειτα γύρισε και προχώρησε στον κεντρικό διάδρομο της αίθουσας του δικαστηρίου και από την πίσω πόρτα είχε μπει πρώτα.

Δεν είπε τίποτα στον Τύπο. Η έκφρασή του ήταν σοβαρή.

Πρόκειται για υπόθεση που αφορά την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η επόμενη ημερομηνία ακρόασης για την υπόθεση ορίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Το κατηγορητήριο

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Λ. Μπραγκ, Τζούνιορ ανακοίνωσε σήμερα το κατηγορητήριο του 76χρονου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων της Νέας Υόρκης με σκοπό την απόκρυψη επιζήμιων πληροφοριών και παράνομης δραστηριότητας από Αμερικανούς ψηφοφόρους πριν και μετά τις εκλογές του 2016. Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο Τραμπ και άλλοι χρησιμοποίησαν ένα σχέδιο “εξαγοράς της σιωπής” (catch and kill) για να εντοπίσουν, να αγοράσουν και να “θάψουν” αρνητικές πληροφορίες για αυτόν και να ενισχύσουν τις εκλογικές του προοπτικές. Στη συνέχεια, ο Τραμπ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρύψει αυτή τη συμπεριφορά, προκαλώντας δεκάδες ψευδείς εγγραφές στα επιχειρηματικά αρχεία για την απόκρυψη εγκληματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών παραβίασης της πολιτειακής και ομοσπονδιακής εκλογικής νομοθεσίας.

Στον Τραμπ απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό.  

“Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ παραποίησε επανειλημμένα και δόλια τα επαγγελματικά αρχεία της Νέας Υόρκης για να αποκρύψει εγκλήματα που έκρυβαν βλαβερές πληροφορίες από το εκλογικό κοινό κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016”, δήλωσε ο εισαγγελέας Μπραγκ. “Το Μανχάταν φιλοξενεί τη σημαντικότερη επιχειρηματική αγορά της χώρας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης να χειραγωγούν τα αρχεία τους για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά. Όπως περιγράφει το Statement of Facts, το ίχνος των χρημάτων και των ψεμάτων εκθέτει ένα μοτίβο που, ισχυρίζεται η Πολιτεία, παραβιάζει έναν από τους βασικούς και θεμελιώδεις επιχειρηματικούς νόμους της Νέας Υόρκης. Όπως έχει κάνει αυτό το γραφείο επανειλημμένα, εμείς σήμερα τηρούμε την επίσημη ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα και δηλώσεις που έγιναν στα πρακτικά στο δικαστήριο, από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο Τραμπ ενορχήστρωσε το σχέδιό του “catch and kill” μέσω μιας σειράς πληρωμών που στη συνέχεια απέκρυψε μετά από μήνες ψευδών επιχειρηματικών καταχωρίσεων. 

Σε μια περίπτωση, η American Media Inc. (“AMI”), πλήρωσε 30.000 δολάρια σε έναν πρώην θυρωρό του Trump Tower, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε μια ιστορία για ένα παιδί που ο Τραμπ είχε εκτός γάμου. 

Σε δεύτερη περίπτωση, η AMI πλήρωσε 150.000 δολάρια σε μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ. Όταν ο Τραμπ ζήτησε ρητά από έναν δικηγόρο που εργαζόταν στη συνέχεια για τον Οργανισμό Τραμπ ως Ειδικός Σύμβουλος του Τραμπ να αποζημιώσει την AMI σε μετρητά, ο Ειδικός Σύμβουλος έδειξε στον Τραμπ ότι η πληρωμή θα έπρεπε να γίνει μέσω εταιρείας κέλυφος και όχι με μετρητά. Η AMI τελικά αρνήθηκε να δεχτεί αποζημίωση μετά από διαβούλευση με τον δικηγόρο της. Η AMI, η οποία αργότερα παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά της ήταν παράνομη σε συμφωνία με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, έκανε ψευδείς εγγραφές στα επιχειρηματικά της αρχεία σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της πληρωμής των 150.000 δολαρίων.

Σε μια τρίτη περίπτωση – 12 ημέρες πριν από τις προεδρικές γενικές εκλογές – ο Ειδικός Σύμβουλος έστειλε 130.000 δολάρια σε δικηγόρο μιας ηθοποιού ταινιών ενηλίκων. Ο Ειδικός Σύμβουλος, ο οποίος έκτοτε ομολόγησε την ενοχή του και εξέτισε ποινή φυλάκισης για την παράνομη συνεισφορά της εκστρατείας, πραγματοποίησε την πληρωμή μέσω μιας εταιρείας κέλυφος που χρηματοδοτήθηκε μέσω τράπεζας στο Μανχάταν.

Αφού κέρδισε τις εκλογές, ο Τραμπ αποζημίωσε τον Ειδικό Σύμβουλο μέσω μιας σειράς μηνιαίων επιταγών, πρώτα από το ανακλητικό καταπίστευμα του Ντόναλντ Τραμπ – που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη για να περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ – και αργότερα από τον τραπεζικό λογαριασμό του Τραμπ. Συνολικά εκδόθηκαν 11 επιταγές για ψεύτικο σκοπό. Εννέα από αυτές τις επιταγές υπογράφηκαν από τον Τραμπ. Κάθε επιταγή υποβλήθηκε σε επεξεργασία από τον οργανισμό Tραμπ και “μεταμφιέστηκε” σε πληρωμή για νομικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σύμφωνα με μια ανύπαρκτη συμφωνία διατήρησης. Συνολικά, έγιναν 34 ψευδείς εγγραφές στα επιχειρηματικά αρχεία της Νέας Υόρκης για να κρύψουν την αρχική κρυφή πληρωμή των 130.000 δολαρίων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο σύστημα έλαβαν μέτρα που έδιναν εσφαλμένους χαρακτηρισμούς, για φορολογικούς σκοπούς, την πραγματική φύση των επιστροφών.

Τα σχόλια για τα tweet του Τραμπ

Ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Κάποια στιγμή ο δικαστής υπενθύμισε στον πρώην πρόεδρο – με πολύ ευγένεια και σεβασμό αλλά και αποφασιστικά – ότι εάν αυτός ή οποιοσδήποτε κατηγορούμενος συμπεριφερόταν με απείθαρχο ή ενοχλητικό τρόπο, μπορεί να χάσει το δικαίωμα να είναι παρόν στη δίκη τους.

Σε άλλο σημείο, καθώς έλεγαν τα επιχειρήματά τους, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος “έκανε απειλητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”. Επικαλέστηκαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας που προειδοποιούσε για πιθανό “θάνατο και καταστροφή” εάν αντιμετώπιζε ποινικές διώξεις.

Η εισαγγελία είπε ότι ανησυχεί σε αυτή τη διαδικασία.

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι του Τραμπ

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τοντ  Μπλανς, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι “απογοητευμένος και αναστατωμένος”.

Κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι μετέτρεψε ένα “εντελώς πολιτικό ζήτημα” σε “πολιτική δίωξη”. “Δεν είναι μια καλή μέρα… Δεν περίμενα κάτι τέτοιο να συμβεί σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι κάτι που περιμένει κανείς… [να συμβεί] σε κάποιον που ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”, είπε. Χαρακτήρισε το κατηγορητήριο “ξεκάθαρο αστείο” και ισχυρίστηκε ότι “δεν υπάρχει κανένα ομοσπονδιακό έγκλημα και πολιτειακό έγκλημα που έχει παραβιαστεί”. “Θα το παλέψουμε, θα το πολεμήσουμε σκληρά”, υπογράμμισε.

Ο Μπλανς είπε ότι ο δικαστής ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση να μη χρησιμοποιούν γλώσσα που θα υποκινούσε τη βία – όχι μόνο τον Τραμπ.

Ο Τζο Τακόπινα, ένας άλλος από τους δικηγόρους του Τραμπ, είπε ότι η αποσφράγιση του κατηγορητηρίου έδειξε “ότι το κράτος δικαίου πέθανε σε αυτή τη χώρα”. “Ενώ όλοι δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι κάτω από αυτόν. Και αν αυτός ο άνθρωπος δεν ονομαζόταν Ντόναλντ Τζέι Τραμπ, δεν υπάρχει κανένα σενάριο ότι θα ήμασταν όλοι εδώ σήμερα”, πρόσθεσε.

Αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα από τον Τραμπ ή αν τραβήχτηκαν φωτογραφίες κατά την επεξεργασία.

“Πρόκειται να με συλλάβουν”

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Νωρίτερα και ενώ έφτανε στο δικαστήριο, ο Τραμπ έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι η εμπειρία είναι σουρεαλιστική και προσθέτοντας: “πρόκειται να με συλλάβουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική”.

Είναι ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.