Μαζικες απελασεις μεταναστων απο την Ισπανια, κλιμακωνεται η κριση με το Μαροκο

Η κρίση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου παίρνει διαστάσεις

Πάνω από 4.800 μετανάστες, από τους περισσότερους από 8.000 μετανάστες που πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, απελάθηκαν, ενώ έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων ώστε να εμποδίσουν την είσοδο άλλων μεταναστών από το Μαρόκο στην Ισπανία.

Μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι «προχωράμε στην άμεση απέλαση όσων έχουν εισέλθει παράτυπα», αφότου το πρωί Ισπανοί στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση αλλά και αστυνομικοί συνόδευσαν μετανάστες που πέρασαν στη Θέουτα κολυμπώντας πίσω στο Μαρόκο, ενώ η μαροκινή αστυνομία οδήγησε εκατοντάδες νεαρούς άνδρες μακριά από τον μεθοριακό φράκτη.

Ωστόσο η κρίση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου φαίνεται να παίρνει διαστάσεις. Το Ραμπάτ έχει καλέσει τον πρεσβευτή του στη Μαδρίτη για διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του Μαρόκου με την Ισπανία χρειάζονται «σκέψη».

Ο επικεφαλής του ισπανικού θύλακα απέδωσε ευθύνες στις μαροκινές αρχές για την είσοδο των μεταναστών στον ισπανικό θύλακα, υποστηρίζοντας ότι δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν τη δική τους πλευρά των συνόρων. Συνέδεσε μάλιστα την αύξηση των εισροών μεταναστών με την απόφαση της Μαδρίτης να επιτρέψει στον Μπραχίμ Γάλι επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, να νοσηλευθεί στην Ισπανία αφού μολύνθηκε από covid-19.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου, Ελ Μουστάφα Ράμιντ, άφησε να εννοηθεί ότι το Ραμπάτ έχει δικαίωμα να χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορά του μετά τη νοσηλεία του Γάλι.

«Τι περίμενε η Ισπανία από το Μαρόκο, όταν αυτό βλέπει τον γείτονά της να φιλοξενεί τον επικεφαλής μιας ομάδας που πήρε τα όπλα εναντίον του βασιλείου», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook. «Το Μαρόκο έχει το δικαίωμα να χαλαρώσει (…) ώστε η Ισπανία να μάθει ότι κοστίζει το να υποτιμά το Μαρόκο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας το Μαρόκο φίλο της Ισπανίας, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών εξήρε τη συνεργασία με το Ραμπάτ για τον επαναπατρισμό των μεταναστών. Επίσης, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ δήλωσε ότι η Μαδρίτη ήταν «πάντα εξαιρετικά προσεκτική» στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ποτέ δεν σκόπευε η νοσηλεία του Γάλι να έχει «επιθετικό χαρακτήρα».

Η υπόθεση του Γάλι, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από το Μαρόκο, είναι σε πλήρη δικαστική εξέλιξη. Ο επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης την 1η Ιουνίου για να απαντήσει στις κατηγορίες για «βασανιστήρια» που έχει καταθέσει εναντίον του αντιφρονών του Μετώπου Πολισάριο ο οποίος έχει λάβει την ισπανική υπηκοότητα.

Ωστόσο, ο Γάλι ελέγχεται και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του πριν από χρόνια η Ένωση Σαχραουί για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την ένωση, εναντίον αντιφρονούντων Σαχραουί στην Τιντούφ στη δυτική Αλγερία.

Σχοινάς: «Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει»

Στήριξη της Μαδρίτης από τις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν «θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει» στο μεταναστευτικό ζήτημα, και «δεν θα πέσει θύμα αυτών των τακτικών».

«Η Θέουτα είναι η Ευρώπη, αυτά τα σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι πρόβλημα της Μαδρίτης είναι πρόβλημα όλων» των Ευρωπαίων, τόνισε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε αναφερόμενος και στην Τουρκία ότι «τους τελευταίους 15 μήνες έχουν γίνει μερικές προσπάθειες από τρίτες χώρες (…) να εργαλειοποιηθεί» το μεταναστευτικό ζήτημα. «Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.