«Μαυρη Πεμπτη» για τον Μακρον

Τα συνδικάτα ενώνονται 12 χρόνια μετά για τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δει μέρος της παρακαταθήκης της προεδρίας του να ορίζεται στους δρόμους της Γαλλίας. Για άλλη μια φορά. Μετά τη μεταρρύθμιση για την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF της Γαλλίας το 2018, τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων το φθινόπωρο του ίδιου έτους και μια πρώτη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ματαιώθηκε λόγω της Covid-19 το 2020, ο Γάλλος πρόεδρος θα αναμετρηθεί με ένα άλλο κοινωνικό μέτωπο.

Εννέα ημέρες μετά την παρουσίαση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, τα οκτώ κύρια συνδικάτα έχουν ενωθεί και σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου («Μαύρη Πέμπτη» όπως ονομάστηκε), είναι η πρώτη μέρα που διαδηλώνουν κατά της αύξησης του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Προσεκτικοί αλλά αποφασισμένοι να κάνουν την άλλη πλευρά να υποχωρήσει, η κυβέρνηση και τα συνδικάτα είναι έτοιμοι για μια αντιπαράθεση.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει, μάλιστα, περίπου 200 πορείες, σύμφωνα με τη Le Monde.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές που παρουσίασε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα θα αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης για τους περισσότερους ανθρώπους στα 64 από τα 62 έτη και θα αυξήσουν τα έτη εισφορών που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.

«Παραλύει» η χώρα

Η μέρα απεργιών και διαδηλώσεων που ξεκίνησε στη Γαλλία «αναστατώνει» τις συγκοινωνίες και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια δοκιμασία για την κυβέρνηση.

Τα συνδικάτα της Γαλλίας κάλεσαν αμέσως σε μαζική κινητοποίηση, η οποία θα είναι η πρώτη φορά που ενώνονται από 12 χρόνια πριν, όταν η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 62 από τα 60 έτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία κάνει εκτιμήσεις για 550.000 έως 750.000 διαδηλωτές, εκ των οποίων 50.000 έως 80.000 στο Παρίσι. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε την Τετάρτη ότι 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή, περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών στην πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων για να προσέχουν περίπου 1.000 διαδηλωτές που θα μπορούσαν να είναι «βίαιοι».

Και ο Μακρόν… πάει στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος συναντάται με τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ για μια κοινή σύνοδο κορυφής στη Βαρκελώνη.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στην Ισπανία, καθώς η Γαλλία πραγματοποιεί πανεθνική απεργία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.