Μας τελειωσε και ο «East Med»!

Θαυμάζει τα α-πολίτικα και ανιστόρητα, καθώς και μακράν της πολιτικής αλήθειας που λέγονται από «ψευτοπροφήτες» οι οποίοι καθοδηγούν την κοινή γνώμη στο χειρότερο

Του δρ. Συμεών Σολταρίδη

Ένα non paper του State Department σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med» ξεσήκωσε πολιτική θύελλα. Οι γνωρίζοντες το θέμα και μη, οι εθνικοδίαιτοι και μη, οι πατριδοκάπηλοι και μη, οι παραθυρόφιλοι τηλεοράσεων και μη, οι ημιμαθείς και μη, οι πλανώντες και πλανόμενοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους φωνάζοντας και διαλαλώντας την εθνικιστική τους πραμάτεια και προσπαθούν να παρουσιάσουν εαυτούς και αλλήλους καταδιωκόμενους και την χώρα ότι για μια άλλη φορά εκπαραθυρώθηκε λόγω συμφερόντων τρίτων.

Παρά το ότι υπήρξαν συνετές αναλύσεις για το ασύμφορο της κατασκευής του αγωγού, παρά τις εκτενείς τοποθετήσεις τους, είχε επικρατήσει στην κοινή γνώμη η άποψη όχι της επιστημονικής και οικονομικής τεκμηρίωσης και φυσικά πολιτικής, αλλά της «επαγγελματικής εθνικοφροσύνης» με αποτέλεσμα την «έκπληξη» για την μετά παρέλευση ετών τοποθέτηση περί του εσφαλμένου πολιτικά και οικονομικά εγχειρήματος.

Φυσικά το έργο το στήριξαν Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος για τα δικά τους συμφέροντα. Επί του θέματος είχα συνομιλήσει κατά την μετάβαση μου στην Κύπρο πριν μερικά χρόνια με αναλυτές, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς κλπ οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν αρνητικοί στην ολοκλήρωση του πολυσυζητημένου και πολυδιαφημιζόμενου αγωγού.

Δημοσιοσχετίστικες φανφάρες και εκδηλώσεις πήγαιναν σύννεφο, όταν και ο πιο απλός δημοσιογράφος σημείωνε ότι η διαφήμιση του έργου βοηθά μόνο στην ανακοίνωση συνεργασιών, αλλά όχι ουσίας.

Το κακό είναι ότι ποτέ δεν θελήσαμε να εξελιχθούμε διπλωματικά, να αλλάξουμε ρότα βλέποντας και αναλύοντας τις εξελίξεις και αυτές ακόμα που έρχονται.  Η κοινή γνώμη καθοδηγείται σε μεγάλο ποσοστό από θεατρίνους του είδους και οι λίγοι σώφρονες δεν μπορούν να ορθώσουν λόγο γιατί φοβούνται μην ενοχοποιηθούν και κατηγορηθούν αφού θα είναι αντίθετοι στα λόγια των ημιμαθών ή προπαγανδιστών της ημιμάθειας.

Είναι λυπηρό ότι μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης αδιαφορεί στις αντικειμενικές τοποθετήσεις των επιστημόνων που ορθώνουν σοβαρό λόγο. Βέβαια την μερίδα αυτή την έφτιαξαν κάποιοι και την συντηρούν. Θαυμάζει τα α-πολίτικα και ανιστόρητα, καθώς και μακράν της πολιτικής αλήθειας που λέγονται από «ψευτοπροφήτες» οι οποίοι καθοδηγούν την κοινή γνώμη στο χειρότερο. Την ιστορική παραπλάνηση!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.