Μανουλες χαριζουν ζωη μεσα απο την γεννηση του παιδιου τους δωριζοντας βλαστοκυτταρα

Η Ευδοξία Παπίδου, έγκυος στο δεύτερο της παιδάκι, μόλις έμαθε ότι μπορεί να δωρίσει βλαστοκύτταρα μετά την γέννηση του παιδιού της δεν το σκέφτηκε στιγμή. Πήγε στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική και παρέλαβε το ειδικό κουτί για τη συλλογή βλαστοκυττάρων «αγκαλιάζοντας» με αυτό τον τρόπο την νέα συνεργασία του δήμου με την δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη της εγκυμοσύνη δεν γνώριζε ότι μέσα από αυτή την τόσο απλή κίνηση μπορεί να σώσει έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία ή άλλες κακοήθειες ή γενετικές ασθένειες. «Στον πρώτο τοκετό δεν γνώριζα ότι μπορώ να κάνω δωρεά βλαστοκυττάρων. Με ενημέρωσε η θεία μου και πήρα αμέσως την απόφαση. Πήγα στον δήμο και ζήτησα να μου δώσουν το ειδικό κουτί για τη συλλογή βλαστοκυττάρων. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί ξέρω ότι θα βοηθήσω έναν συνάνθρωπό μου ή έναν ενήλικα ή ένα παιδάκι», λέει η Ευδοξία στο thestival.gr.

Στις 11 Φεβρουαρίου γέννησε το δεύτερο της μωράκι και αμέσως μετά τον τοκετό δώρισε βλαστοκύτταρα που εμπεριέχει το αίμα που βρίσκεται στον πλακούντα. Όπως λέει, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τη μητέρα, ούτε για το μωρό και προτρέπει και άλλες γυναίκες να προβούν σε δωρεά βλαστοκυττάρων. «Θα το ξαναέκανα εννοείται», αναφέρει χαρακτηριστικά, λέγοντας ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους γιατρούς και τις μαίες του γενικού νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, όπου έφερε στον κόσμο το κοριτσάκι της.

Πλέον, η Εύη από τη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, κρατώντας στα χέρια της το νεογέννητο κοριτσάκι της, αλλά και το τριών ετών αγοράκι της, είναι γεμάτη ευτυχία γνωρίζοντας ότι έχει προσφέρει το ελάχιστο για έναν άνθρωπο που μπορεί να το έχει ανάγκη.

«Απλή διαδικασία, δεν έχει επίπτωση ούτε στη μητέρα, ούτε στο παιδί»

Για μια απλή διαδικασία που δεν έχει καμία επίπτωση ούτε στη μητέρα, ούτε στο παιδί κάνει λόγο ο Διευθυντής ΕΣΥ, αιματολόγος, υπεύθυνος Μεταμοσχεύσεων στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου και υπεύθυνος στην τράπεζα βλαστοκυττάρων του γενικού νοσοκομείου Παπανικολάου, Δαμιανός Σωτηρόπουλος.

«Ο κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με την γραμματεία της τράπεζας και είτε παίρνει πληροφορίες τηλεφωνικά, είτε μπορεί να κλείσει ραντεβού για ενημέρωση. Μερικές ημέρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό, ίσως και ένα μήνα έρχεται ένας από τους γονείς ή κάποιος άλλος συγγενής παίρνει το kit και το δίνει στην μητέρα. Οι γονείς συμπληρώνουν έγγραφα όπως για παράδειγμα μια συγκατάθεση με την οποία δηλώνουν ότι δωρίζουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους στη δημόσια τράπεζα, άρα είναι πλέον για όλο το κοινωνικό σύνολο και θα μπορούμε να το μεταμοσχεύσουμε σε οποιοδήποτε παιδί ή και ενήλικα, που θα είναι συμβατός. Στο kit υπάρχει και ο ασκός συλλογής με το αντιπηκτικό. Το kit το παίρνει η μητέρα και το πάει στο μαιευτήριο. Εκεί, η μαία ή και ο μαιευτήρας την ώρα του τοκετού και αφού έχει γεννηθεί το παιδί παίρνει τον ομφάλιο λώρο τρυπάει με βελόνα την ομφαλική φλέβα και συγκεντρώνει το αίμα του μωρό που έχει περισσέψει και έχει μείνει μέσα στον πλακούντα. Αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία επίπτωση ούτε στη μητέρα, ούτε στο μωρό. Μέσα στον ασκό συγκεντρώνεται το αίμα που περιέχει τα βλαστοκύτταρα και μέσα σε 24 ώρες θα πρέπει να πάνε στην τράπεζα για να γίνει η επεξεργασία και η αποθήκευση», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος.

Η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων του νοσοκομείου Παπανικολάου ανήκει στην αιματολογική κλινική και την μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του νοσοκομείου. Ιδρύθηκε το 2009 και είναι η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων που υπάρχει στη χώρα μας. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με διάφορους δήμους της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

6.200 μοσχεύματα βλαστοκυττάρων από γυναίκες μετά τον τοκετό στο Παπανικολάου

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 6.200 μοσχεύματα βλαστοκυττάρων αποθηκευμένα. Υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Τα νέα ζευγάρια ενημερώνονται, έχουν δίκτυο ενημέρωσης και μέσω του site μας, τηλεφωνικά και κατ΄ ιδίαν», σημειώνει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Το μεταμοσχευτικό κέντρο στο Παπανικολάου είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, ενώ σε αυτό γίνονται περισσότερες από 100 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο.

Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας με πολύ καλά αποτελέσματα. Το λιγοστό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι πολύτιμο και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και κυρίως ζωές παιδιών. Σύμφωνα τον υπεύθυνο Μεταμοσχεύσεων στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, το μόσχευμα βλαστοκυττάρων βοηθά ασθενείς που πάσχουν από οξείες λευχαιμίες και αιματολογικές κακοήθειες. «Στην οξεία λευχαιμία αν το παιδί ή ο ενήλικας δεν γίνει καλά με τις χημειοθεραπείες τότε δίνουμε δυνατή χημειοθεραπεία οπότε σκοτώνουμε όλα τα λευχαιμικά κύτταρα που υπάρχουν στον οργανισμό αλλά με αυτό τον τρόπο σκοτώνουμε και τα φυσιολογικά κύτταρα του αίματος. Άρα πρέπει να του το αντικαταστήσουμε και αυτό γίνεται από ένα δότη που παίρνουμε κύτταρα από το αίμα του ή μυελό των οστών. Αντί για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κύτταρα που είναι από ένα μωρό που έχει γεννηθεί. Είναι ένα είδος μοσχεύματος και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά όπως και τα άλλα μοσχεύματα που αναφέραμε», διευκρινίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Δύο γυναίκες από τη Χαλκιδική δωρίζουν βλαστοκύτταρα

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ξεκίνησε πρόσφατα μία νέα συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα βλαστοκυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Δύο γυναίκες, η Εύη και η Μαρία, ενδιαφέρθηκαν να δωρίσουν βλαστοκύτταρα. «Ευαισθητοποιούμε επίτοκες συνδημότισσές στην κατεύθυνση της δωρεάς και τις διευκολύνουμε διαθέτοντάς τους την ειδική συσκευασία φύλαξης που περιλαμβάνει μέσα και αναλυτικές οδηγίες, ώστε να την έχουν μαζί τους την ημέρα του τοκετού», επισημαίνει o Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς.

Πρόκειται για το τρίτη πρωτοβουλία που λαμβάνει ο εν λόγω δήμος για να βοηθήσει όσους το χρειάζονται. Από το 2019 στο δήμο Νέας Προποντίδας λειτουργεί δημοτική τράπεζα αίματος που αριθμεί περίπου 500 αιμοδότες, ενώ από τον συγκεκριμένο δήμο έχουν εγγραφεί πάνω από 700 εθελοντές αιμοδότες δότες μυελού των οστών. Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν συμβατός δότης και έδωσε μόσχευμα σε ασθενή.

«Στόχος μας ήταν και παραμένει να μη νιώσει κανένας συμπολίτης αβοήθητος στη δύσκολη στιγμή. Έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασία με το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και προχωράμε σε ενημέρωση και εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών που κι εδώ, όπως και στην περίπτωση των βλαστοκυττάρων, μέσω μεταμόσχευσης σώζονται ανθρώπινες ζωές. Έχουμε καταφέρει να εγγράψουμε περισσότερους από 700 εθελοντές δότες μυελού των οστών και έχουμε ήδη τη χαρά ένας από αυτούς να βρεθεί συμβατός δότης και να έχει δώσει μόσχευμα σε συνάνθρωπό μας. Οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τους συνεργάτες μου που ασχολούνται με όλες αυτές τις πολύτιμες δράσεις όσο και τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου για την ανταπόκριση και την ευαισθησία», τονίζει ο κ. Καρράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.