Λογαριασμοι ρευματος: Στα δικαστηρια η μαχη για τη ρητρα αναπροσαρμογης

Μπαράζ αγωγών από καταναλωτικές οργανώσεις κατά των παρόχων

Στα… δικαστήρια η Ελλάδα αναστενάζει. Η παράφραση των στίχων του γνωστού τραγουδιού αποδίδει πλήρως τα όσα αρχίζουν να διαδραματίζονται από σήμερα και για το μακρύ επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες της χώρας.

Η «δίκη» της ρήτρας αναπροσαρμογής που ξεκίνησε από τοπικά ειρηνοδικεία της χώρας, και έπειτα από ατομικές αγωγές, μεταφέρεται από σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου έχουν προσφύγει οι καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ με συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ, και στις 14 Ιουνίου στον Αρειο Πάγο, όπου θα εκδικαστεί το αίτημα της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω πιλοτικής δίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται νέες αγωγές από τις καταναλωτικές οργανώσεις κατά ιδιωτών παρόχων για τη μονομερή τροποποίηση σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Στο μεταξύ, πληθαίνουν και τα εξώδικα που λαμβάνουν οι πάροχοι σε εβδομαδιαία βάση από πελάτες τους αλλά και ο αριθμός των ατομικών αγωγών.

Στις 14 Ιουνίου θα εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο το αίτημα της ΔΕΗ για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσω πιλοτικής δίκης.

Εν αναμονή της προγραμματισμένης για σήμερα εκδίκασης των συλλογικών αγωγών της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ, η ΔΕΗ κατέθεσε στις 25 Μαΐου αίτημα για την εκδίκαση του ζητήματος μέσω πιλοτικής δίκης. Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Αρειο Πάγο.

Ηδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα η οποία αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα, και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Η ΔΕΗ μέσω της πιλοτικής δίκης επιδιώκει να βάλει τέλος στις μακροχρόνιες νομικές αμφισβητήσεις και πιθανές αντικρουόμενες αποφάσεις σε διάφορες βαθμίδες δικαστηρίων, που μπορεί να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης και στάσης πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει το αίτημα να γίνει αποδεκτό από την ειδική επιτροπή του Αρείου Πάγου. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ θα το επικαλεστεί σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για να ζητήσει αναβολή. Η πλευρά των καταναλωτικών οργανώσεων πάντως εκτιμά από τη μέχρι τώρα νομική διερεύνηση του ζητήματος ότι το αίτημα της ΔΕΗ δεν πληροί τις προϋποθέσεις της πιλοτικής δίκης και αυτό θα επιχειρήσει να τεκμηριώσει στις 14 Ιουνίου.

Σήμερα εκδικάζονται οι δύο συλλογικές αγωγές που έχουν καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ και το ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ για μονομερή τροποποίηση όρων της σύμβασης με την επιβολή ρήτρας αναπροσαρμογής στο σύνολο των οικιακών πελατών της και των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες με τη χαμηλή τάση πέρυσι τον Αύγουστο, χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναμένεται να καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να μην κόβεται το ρεύμα στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν εκδοθεί ήδη τουλάχιστον τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση επειδή δεν έχει καταβληθεί το ποσό της ρήτρας. Μια γενικευμένη τέτοια τάση θα φέρει τις εταιρείες προμήθειας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού θα εκτοξεύσει στα ύψη τις ανεξόφλητες οφειλές, που έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται σε ανησυχητικά επίπεδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.