Κορονοιος: Νεα παραλλαγη Eris – Αυτα ειναι τα 5 συμπτωματα που προκαλει.

Αυξημένα τα κρούσματα λόγω της παραλλαγής Eris-Φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Συναγερμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για την πρόσφατη παραλλαγή του κορονοϊού που ονομάζεται επιστημονικά EG.5.1 ή αλλιώς Eris και προέρχεται από την Όμικρον, από την οποία υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις.

Η παραλλαγή Eris είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίζεται σε 45 χώρες. Σύμφωνα με την UKHSA, η Eris πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 λόγω αυξημένων αναφορών διεθνώς, ιδίως στην Ασία.

Η υποδειγματική άμεση καταγραφή των γονιδιακών μεταλλάξεων του κορονοϊού από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΠΑΓΝΗ, έφερε στο φως την πραγματική εικόνα της διασποράς της νέας παραλλαγής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ , το 50 με 60% των κρουσμάτων εκτιμάται ότι προέρχονται από την παραλλαγή Eris. Μόνο για τον Ιούλιο καταγράφηκε δεκαπλασιασμός σε κρούσματα και αυξήσεις σε διασωληνώσεις στα νοσοκομεία αλλά και σε θανάτους. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ανησυχούν για αύξηση των κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Στην Κρήτη η Eris ξεπερνά το 69% των κρουσμάτων

Ο Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Καθηγητή Νίκου Τζανάκη για άνοδο της Eris στο νησί και δίνει στη δημοσιότητα τα επικαροποιημένα στοιχεία:

“Επιβεβαιώνω αυτά που λέει ο κύριος Τζανάκης. Το στέλεχος Eris έχει επικρατήσει στην Κρήτη και σε όλους τους νομούς. H Κρήτη δέχεται μεγαλύτερο φορτίο λόγω του τουρισμού, γιατί είναι κόμβος και πύλη εισόδου. Σήμερα βγάλαμε τα τελευταία μας αποτελέσματα. Από ένα ποσοστό που είχαμε ξεκινήσει 2% σήμερα έχουμε φτάσει στο 69%. Από το 2% τον Μάϊο, κάναμε μετά ένα άλμα γύρω στο 25% τέλη Ιουνίου και σήμερα φτάσαμε στο 69%. Και μιλάμε για δείγματα του δευτέρου 15μέρου του Ιουλίου. Που σημαίνει ότι σήμερα είναι ακόμη πιο ψηλά. Όταν λέμε ότι είναι στο σχεδόν 70%, έχει εκτοπίσει πλέον τα προηγούμενα στελέχη και επικρατεί”.

Ο έτερος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας χθες το πρωί στο iatropedia.gr ανέφερε πως στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εξαιτίας του νέου ακόμη πιο μεταδοτικού στελέχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανασκόπηση των κρουσμάτων του κορονοϊού την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση

Τα συμπτώματα της Eris

Σύμφωνα με την UKHSA, η Eris πρωτοεμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 λόγω αυξημένων αναφορών διεθνώς, ιδίως στην Ασία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την “EG.5.1” στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η “Eris” είναι υπεύθυνη για το 14,6% των περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα 5 συμπτώματα που προκαλεί η παραλλαγή είναι: Καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση (ήπια ή σοβαρή), φτάρνισμα και πονόλαιμος.

Οι ειδικοί λένε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, την Arcturus και την Eris, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή της, λόγω των καλοκαιρικών διακοπών και των κλειστών σχολείων.

Από την άλλη, φοβούνται είναι πως θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας καθώς και από το ότι θα περνά ο κόσμος περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, λόγω της αλλαγής του καιρού.

Ο επικεφαλής του τομέα πρωτοβάθμιας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής Azeem Majeed εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός. “Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Οι αριθμοί των κρουσμάτων θα αυξομειώνονται και θα υπάρχουν περίοδοι όπου ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξάνεται”, δήλωσε στον Independent.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.