Κομισιον: Πλαφον στα υπερκερδη των εταιρειων ενεργειας

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι θα συγκεντρωθούν 140 δις. ευρώ σε επίπεδο Ε.Ε. από την φορολογία των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών

Την συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με «λογικό τρόπο», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη.

Ντυμένη στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την απεριόριστη στήριξη της Ευρώπης στην χώρα που από τον περασμένο Φεβρουάριο δοκιμάζεται εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στα εδάφη της.

Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πλαφόν», η πρόεδρος. της Κομισιόν δήλωσε ότι για την ΕΕ έχει σημασία το θέμα της ασφάλειας των προμηθειών της, αναφορά η οποία έχει ξεκάθαρους αποδέκτες τις χώρες που έχουν ταχθεί κατά της επιβολής πλαφόν την τιμή του αερίου, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας.

Πρότεινε όμως περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργεια στην ΕΕ αλλά και πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας με χαμηλό κόστος.

Αναφορικά με τη φορολογία των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια, η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι θα συγκεντρωθούν 140 δισ. ευρώ στο επίπεδο της ΕΕ, τα οποία θα διοχετευθούν για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός, προσθέτοντας τη βούληση στήριξης εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης την αλλαγή του δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, TTF, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός για την αγορά. Οπως είπε, «στην αγορά του αερίου στην Ευρώπη έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν αντανακλώνται στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές TTF».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τάχθηκε  στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης και παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση του πυρήνα των δημοκρατιών εξηγώντας ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες στην ήπειρό μας». «Αυτό ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την Ένωσή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.