Κοκκινα δανεια: To lockdown φευγει, οι πλειστηριασμοι ερχονται

Εντός Μαρτίου, ή το αργότερο τον Απρίλιο, αναμένεται η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και σε καμία περίπτωση προτού βγει η χώρα από τα lockdown

Εξαίρεση αποτελεί η πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, η οποία θα προστατεύεται μέχρι την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου για τα νοικοκυριά την 1η Ιουνίου 2021. Αυτό αναφέρουν στο imerisia.gr υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αποκαλύπτοντας τη συμφωνία στην οποία οδηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών με τους Θεσμούς μετά από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων. «Από τον Ιούνιο, παύει να ισχύει οποιαδήποτε λογική προστασίας της πρώτης κατοικίας, αφού όσοι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο θα επιδοτούνται από το Δημόσιο μέσω του νέου πτωχευτικού πλαισίου έως το ποσό των 210 ευρώ», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr έχουν αναρτηθεί συνολικά 84.792 πλειστηριασμοί οι οποίοι φέρουν ημερομηνία εκτέλεσης έως τις 2 Ιουνίου 2021. Προφανώς οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές, αφού μετά το «πάγωμα» των εκτελεστικών εκτελέσεων εξαιτίας της πανδημικής κρίσης έχουν σταματήσει οι αναρτήσεις ακινήτων προς ρευστοποίηση.

Το ενδιαφέρον τραπεζών και servicers, πάντως, δεν επικεντρώνεται σε κατοικίες νοικοκυριών χαμηλής ή μεσαίας αξίας αλλά «σε ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ ή 1 εκατ. ευρώ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του κλάδου. Το πάγωμα των αναγκαστικών εκτελέσεων επηρεάζει χιλιάδες δανειολήπτες που δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους γιατί θεωρούν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις, εξηγούν. «Όταν δεν προστατεύεις μόνο τον ευάλωτο, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην κουλτούρα πληρωμής, προειδοποιούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν αγοραστές που συμμετείχαν σε πλειστηριασμούς τον Ιούλιο, κατέβαλαν το τίμημα του ακινήτου αλλά ακόμη έως σήμερα δεν έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους εξαιτίας της «βαθιάς κατάψυξης» στην οποία μπήκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες. Ως σημαντικό αγκάθι αυτής της δυσλειτουργίας αναδεικνύεται από γνώστες των διαδικασιών η υπολειτουργία των δικαστηρίων εξαιτίας των μέτρων για τον covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και εάν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης τον Μάρτιο, χρειάζονται 7-8 μήνες προκειμένου το ακίνητο να φτάσει στο «σφυρί», το οποίο σημαίνει ότι δεν θα δούμε να εκπλειστηριάζονται ακίνητα που δεν βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα εντός του 2021.

 Φωτογραφία: Eurokinissi
Πηγή: Imerisia.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.