Κλειστη εως τις 16 Αυγουστου 2018 η Παναγια Σουμελα στην Τραπεζουντα

Φέτος, για πρώτη φορά από το 2010, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα δεν έγινε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο. Όπως όλα δείχνουν, την επόμενη φορά που στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου θα ακουστούν ψαλμωδίες (αν ακουστούν), το ημερολόγιο θα γράφει 2019.

Την είδηση μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ανδρέας Ρομπόπουλος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στον κατάλογο των προσωρινά κλειστών μουσείων που ανανεώθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβάνεται και η Παναγία Σουμελά. Από αυτόν τον κατάλογο μαθαίνουμε ότι η χρονική περίοδος που η μονή θα μείνει κλειστή είναι έως τις 16 Αυγούστου 2018.
 
Κάπως έτσι πήρε και την απάντηση που ζητούσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Χαλούκ Πεκσέν. Με ερώτηση που είχε καταθέσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση τον Οκτώβριο, ο βουλευτής Τραπεζούντας απευθυνόμενος στον Μπιναλί Γιλντιρίμ ζητούσε να μάθει πότε θα ανοίξει το ιστορικό μνημείο, εκφράζοντας φόβους ότι οι εργασίες αναστήλωσης θα τραβήξουν σε μάκρος.
 
Ο Χαλούκ Πεκσέν, επιπλέον, ζητούσε να μάθει αν η απόφαση για το κλείσιμο του μοναστηριού σχετίζεται με το γεγονός ότι τελούν εκεί λειτουργία οι χριστιανοί και αν με αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια αυτή να εμποδιστεί. Μάλιστα άφηνε αιχμές ότι η Τραπεζούντα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την πολιτισμική και οικονομική εξόντωσή της.
 
Πηγή: www.pontos-news.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.