Κινα: Σημαδια στροφης απο τη «Zero Covid» μετα το κυμα οργης

Σημάδια αποκλιμάκωσης της σκληρής πολιτικής κατά του κορωνοϊού, που πυροδότησε τις τελευταίες ημέρες πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα και «άγγιξε» έως και το πανίσχυρο καθεστώς του προέδρου Σι, εκπέμπει το Πεκίνο.

Ανάμεσα στα επιπλέον μέτρα που θα ανακοινωθούν για την COVID-19, όπως αναφέρουν δύο πηγές στο Reuters, η Κίνα θα επιτρέπει σε όσους διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους αντί για τις ειδικές υγειονομικές δομές, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη μια πηγή, δεν θα επιτρέπεται σε όλα τα θετικά κρούσματα ανεξαιρέτως να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους, αλλά μόνο στις έγκυες, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Θα επιτρέπεται επίσης και στις στενές επαφές κρουσμάτων να κάνουν καραντίνα στο σπίτι, εφόσον βέβαια η κατοικία τους πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Επιπλέον, οι αρχές θα προωθήσουν τα τεστ αντιγόνου, ενώ θα περιορίσουν τη συχνότητα του μαζικού τέστινγκ και των τακτικών δοκιμών νουκλεϊκού οξέος.

Με αρκετά διεθνή μέσα να μιλούν για ίχνη στροφής της κινεζικής ηγεσίας απέναντι στην πολιτική Zero Covid (προφανώς υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων), ο Guardian επικαλείται και δηλώσεις ενός εκ των κορυφαίων αξιωματούχων, που φαίνεται πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, που επικαλείται δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua, η δεύτερη αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Σουν Τσουνλάν, κύρια αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογράμμισε ότι η χώρα εισέρχεται σε «ένα νέο στάδιο», με τις δηλώσεις αυτές να έρχονται ταυτόχρονα με την άρση των lockdown σε μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Και νέα εκστρατεία εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, μια νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων έχει καλλιεργήσει ελπίδες για τον τερματισμό των αυστηρών ελέγχων κατά της Covid-19.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι o βασικότερος λόγος που είναι ακόμα σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι η εκστρατεία που σχεδιάζεται θα ενθαρρύνει τα άτομα άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι πολλοί έχουν αποφύγει τον εμβολιασμό καθώς το προηγούμενο διάστημα ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν χαμηλός. Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα στείλει κινητές μονάδες σε σπίτια ώστε να πείσει άτομα ηλικίας 70 – 80 ετών να ανοσοποιηθούν.

Σημειώνεται πως 9 στους 10 Κινέζους έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο το 66% των ατόμων άνω των 80 ετών έχει κάνει μία δόση, ενώ το 40% έχει λάβει αναμνηστικό εμβόλιο, σύμφωνα με την Επιτροπή. Επιπλέον, έχει εμβολιαστεί το 86% των ατόμων άνω των 60 ετών.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας πάντως αναφέρουν πως μία εκστρατεία εμβολιασμού θα διαρκέσει μήνες και αυτό που προέχει είναι η δημιουργία μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τον ιό.

Μηδενική ανοχή στις διαμαρτυρίες

Η επικείμενη χαλάρωση των μέτρων εκ μέρους του Πεκίνου δε σημαίνουν και χαλάρωση των περιορισμών στις διαδηλώσεις που η αυστηρή πολιτική έχει προκαλέσει. Έτσι η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τη μηδενική ανοχή στον κορωνοϊό για να εστιάσει στη μηδενική ανοχή στις διαμαρτυρίες σε βάρος της.

Οι αρχές συνεχίζουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών σε πόλεις της Κίνας, με σωματικές έρευνες, ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα και κοινωνικά δίκτυα, και σχολαστική ανίχνευση επαφών όσων έχουν διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ή ακόμη επιδοκίμασαν με ένα like σχόλια κατά του καθεστώτος στον Ίντερνετ.

Εκτιμάται επίσης ότι η χρονική στιγμή που επιλέγεται για τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού δεν είναι άσχετη με τον θάνατο του πρώην ηγέτη της χώρας Ζιάνγκ Ζεμίν. Το καθεστώς του Πεκίνου φέρεται να ανησυχεί μήπως η κηδεία του επί 13 χρόνια γενικού γραμματέα του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος εξελιχθεί σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του νυν προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian, υπάρχει παράδοση στην Κίνα σε κηδείες πρώην ηγετών να εκδηλώνονται διαμαρτυρίες κατά του υπάρχοντος καθεστώτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.