Κατερρευσε ο σιδηροδρομος: Νεα βλαβη στο Λευκο Βελος, εμεινε και το τρενο που πηγε για βοηθεια, απωλεια ηλεκτροκινησης

Εκατοντάδες επιβάτες υφίστανται για ακόμα μία φορά πολύωρη ταλαιπωρία.

Ολική κατάρρευση υπέστη ουσιαστικά ο ελληνικός σιδηρόδρομος από το απόγευμα της Πέμπτης ενώ έως αυτή τη στιγμή παραμένουν σε διάφορα σημεία του δικτύου αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train), ενώ εκατοντάδες επιβάτες υφίστανται για ακόμα μία φορά πολύωρη ταλαιπωρία.

Κατέρρευσε ο σιδηρόδρομος

 Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα όταν το πολυδιαφημισμένο Λευκό Βέλος, το γρήγορο τρένο της εταιρίας ξεκίνησε από την Αθήνα το ταξίδι του με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακινητοποιήθηκε έξω από την πρωτεύουσα κοντά στο σταθμό της Δεκέλειας.

Πρόκειται τουλάχιστον για την τρίτη φορά που σημειώνεται βλάβη σε ένα απ΄αυτά τα τρένα. Πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επισημαίνουν ότι ακόμα δε γνωρίζουν ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε αν και υποψιάζονται ότι η γραμμή επαφής «έκανε κοιλιά» και πιθανότατα έσπασε ο παντογράφος του.

Η αμαξοστοιχία ακινητοποιήθηκε και οι περίπου 130 επιβάτες αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς τα χωράφια αναζητώντας κάποια σκιά καθώς ούτε ο κλιματισμός λειτουργούσε στο ακινητοποιημένο τρένο.

Ακολούθως η εταιρία έδωσε εντολή να αναχωρήσει δεύτερο τρένο για να πάρει τους επιβάτες του Λευκού Βέλους και να συνεχίσουν προς τη Θεσσαλονίκη. Το τρένο 62 αναχώρησε αλλά λίγο πριν το ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών) έσπασαν οι παντογράφοι και υπήρξε απώλεια ηλεκτροκίνησης σε μεγάλο τμήμα του δικτύου και συγκεκριμένα από το ΣΚΑ έως την Αθήνα και λίγο πιο πάνω εξαιτίας βλάβης στη γραμμή επαφής.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά από εκείνο το χρονικό σημείο και χωρίς ηλεκτροκίνηση ουσιαστικά κατέρρευσε ο σιδηρόδρομος και έμειναν σε διάφορα σημεία του δικτύου τρένα που είχαν ξεκινήσει τα ταξίδια τους με την εταιρία να προσπαθεί στη συνέχεια να τα γυρίσει με ντιζελομηχανές. Άρχισαν να σημειώνονται πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ πολλά δρομολόγια ακυρώθηκαν και οι χρήστες της εφαρμογής που χρησιμοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να ενημερώνει τους επιβάτες δέχονταν αλλεπάλληλα μηνύματα.

Σε ένα από τα τελευταία μηνύματα, η εταιρία ενημέρωνε ότι παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις σχεδόν στο σύνολο του δικτύου, δηλαδή στις γραμμές από και προς: Θεσσαλονίκη, Αεροδρόμιο, Κιάτο, Πειραιά και Χαλκίδα.

Εκτός λειτουργίας έμεινε όπως είναι φυσικό και ο Προαστιακός της Αθήνας λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενώ η ηλεκτροκίνηση στη γραμμή του Αεροδρομίου αποκαταστάθηκε στις 22.10.

Ουσιαστικά στις 10 το βράδυ: παρέμεναν στη Δεκέλεια οι επιβάτες του Λευκού Βέλους αναμένοντας λεωφορεία για να συνεχίσουν στον προορισμό τους.H αμαξοστοιχία 61 που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα σταμάτησε λίγο πριν τη Δεκέλεια.

Είχαν ακυρωθεί τα τρένα της Χαλκίδας και γινόταν προσπάθεια μετακίνησης των επιβατών με λεωφορεία και πραγματοποίηση των κύριων στάσεων, ενώ τρία τρένα ήταν σταματημένα στη γραμμή του Αεροδρομίου.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

Τα σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων που κινούνταν από τον Σταθμό Λαρίσης προς Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα παραδέχτηκε σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Hellenic Train αποδίδοντάς τα σε μια διακοπή ρεύματος στις υποδομές.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν στη γραμμή και πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την επαναφορά των επιβατών στους Σταθμούς.

«Οι περισσότεροι επιβάτες έχουν μεταφερθεί στον τελικό προορισμό τους με λεωφορεία, ενώ μέσα στην επομένη ώρα θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του συνόλου των επιβατών στους προορισμούς τους. Όλοι έχουν αποζημιωθεί για τα χρήματα του εισιτηρίου που είχαν αγοράσει», σημειώνει η εταιρία προσθέτοντας πως η κυκλοφορία θα ομαλοποιηθεί σταδιακά καθώς η ηλεκτροδότηση στο δίκτυο δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, ενώ σπεύδει να επισημάνει πως δε φέρει ευθύνη για τις υποδομές.

«Η Hellenic Train ζητά μία ειλικρινή συγνώμη από τους επιβάτες για αυτό το ατυχές γεγονός, αν και η εταιρεία δεν ευθύνεται για την αξιοπιστία των υποδομών», καταλήγει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.