Κατατιθεται η προταση δυσπιστιας κατα της κυβερνησης

Κατατίθεται στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Κατατίθεται στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος της Κυριακής” περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που υπέγραψαν επίσης την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Οπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. «Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.

Τηλεφωνικές επαφές Ανδρουλάκη με πολιτικούς αρχηγούς για την πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση κείμενο γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τριήμερη συζήτηση

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή. Θα λήξει με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση καλείται να συσπειρώσει τους 158 βουλευτές της. Αφού οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό πλήγμα.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή υπήρξε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο γίνεται λόγος για μονταρισμένο ηχητικό υλικό από τις συνομιλίες των υπεύθυνων κίνησης του σιδηρόδρομου το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπου έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το πραγματικό υπόβαθρό της, όμως, είναι η εντονότατη αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από τους πολίτες. Στοιχείο που δίνει στην πρόταση μομφής τον χαρακτήρα της λαϊκής απαίτησης.

Αυτά ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή θέλησε να επιβάλλει μέσω του πορίσματος (το οποίο ψήφισε μόνη της), την ερμηνεία πως το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Όπως και το ότι δεν υφίσταται θέμα πολιτικών ευθυνών σε σειρά υπουργούς που εμπλέκονται, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας

Με τον όρο «πρόταση δυσπιστίας» καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.