Και ομως, αρκετα βιβλια διωκονται στις ΗΠΑ

Οι απαγορεύσεις βιβλίων με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις ή τη σεξουαλική ταυτότητα έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις

Η «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον, επειδή περιέχει αισχρότητες. Η «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» του Χάουαρντ Ζιν και η «Ιστορία της θεραπαινίδας» της Μάργκαρετ Aτγουντ, καθώς «διαδίδουν ριζοσπαστικές και ρατσιστικές ιδεολογίες στους μαθητές». Το «All boys aren’t blue», μια αφήγηση του Τζορτζ Μ. Τζόνσον για τα βιώματά του ως μαύρου ομοφυλόφιλου, γιατί αποτελεί πορνογράφημα. Και αρκετά ακόμα βιβλία, που ποιος να περίμενε, όχι τόσο ότι θα κατακρίνονταν από το σταθερά δραστήριο συντηρητικό κομμάτι της Αμερικής, όσο ότι θα στοχοποιούνταν από συλλόγους γονέων και πολιτικούς, που ζητούν να απομακρυνθούν από σχολεία και βιβλιοθήκες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι διώξεις και ενίοτε οι απαγορεύσεις βιβλίων με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις ή τη σεξουαλική ταυτότητα, ενώ δεν είναι νέο φαινόμενο, έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. «Η πολιτικοποίηση του ζητήματος είναι αυτό που διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν», δήλωνε η Μπρίτεν Φόλετ, διευθύντρια περιεχομένου της Follet School Solutions. «Υποκινείται από νομοθετικούς θεσμούς, από πολιτικούς που στοιχίζονται με τη μία ή την άλλη πλευρά».

Ειδικά το «All boys aren’t blue» του Τζορτζ Μ. Τζόνσον έχει δεχθεί αιτήματα απαγόρευσης σε πάνω από δεκατέσσερις πολιτείες, με πολλούς διώκτες να έχουν κινητοποιηθεί μέσα από διαδικτυακές καμπάνιες συντηρητικών οργανώσεων όπως οι Moms for Liberty. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως του βιβλίου «Oταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι, οι αντιδράσεις δεν προήλθαν από τα δεξιά: ένα σχολείο στην Ουάσιγκτον το αφαίρεσε από την ύλη επειδή περιθωριοποιεί τους έγχρωμους χαρακτήρες και προωθεί την έννοια του «λευκού σωτήρα».

Και ενώ οι υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο συνήθως καταπίπτουν, η τάση δεν μειώνεται: Την περασμένη Δευτέρα, ένας συντάκτης της βιβλιοφιλικής ιστοσελίδας Literary Hub μέτρησε έξι νέα αιτήματα απαγορεύσεων σε μία ημέρα. Hδη, ο οργανισμός PEN America έχει δημοσιοποιήσει ένα φύλλο οδηγιών προς μαθητές ώστε να τους βοηθήσει να αντισταθούν. Μία από αυτές τους προτρέπει να απευθυνθούν σε φορείς λήψης αποφάσεων: «Εξήγησέ τους», αναφέρει, «γιατί το επίμαχο βιβλίο είναι σημαντικό για εσένα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.