«Καμπανακι» ΙΕΑ για αυξηση των τιμων ενεργειας τον χειμωνα

Οι τιμές της ενέργειας ίσως εκτοξευτούν ξανά αυτό το χειμώνα, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών, προειδοποίησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ).

Οι τιμές της ενέργειας ίσως αυξηθούν ξανά αυτό το χειμώνα, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών, προειδοποίησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως υποστήριξε ο Φατίχ Μπιρόλ, η ραγδαία βελτίωση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με έναν ενδεχομένως δύσκολο χειμώνα, ίσως ασκήσουν πίεση στις προμήθειες αερίου και ανεβάσουν τις τιμές των λογαριασμών των πολιτών.

«Στο σενάριο που η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζοντας πολλή ενέργεια από την αγορά, και εμείς βιώσουμε ένα σκληρό χειμώνα, ίσως δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει «στρατηγικά λάθη», μεταξύ αυτών και η υπερβολική τους εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, ενώ η διεθνής πολιτική έχει «τα χέρια δεμένα» λόγω των βραχυπρόθεσμων εμπορικών αποφάσεων.

Οι χώρες έχουν κάνει προσπάθειες βελτίωσης του ενεργειακού εφοδιασμού τους από άλλες, πλην της Ρωσίας, χώρες, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.

«Δεν αποκλείω μπλακάουτ αυτό το χειμώνα στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού» σημείωσε ο Μπιρόλ.

Σημειώνεται πως πέρυσι, η Ρωσία μείωσε τις ενεργειακές προμήθειες στην Ευρώπη, προκαλώντας φόβους για διακοπές ρεύματος, αλλά και τεράστια προσπάθεια για περιορισμό της κατανάλωσης στη Γηραιά Ήπειρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.