ΗΠΑ: Το Οχαιο θα επιτρεψει στους καθηγητες να οπλοφορουν

«Βιαστικό και επικίνδυνο» χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο οι καθηγητές

Η πολιτεία του Οχάιο πρόκειται να θέσει σε ισχύ νόμο που θα επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό να οπλοφορούν σε σχολεία αφού πρώτα ολοκληρώσουν «πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης» συνολικής διάρκειας έως και 24 ωρών.

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι οι ένοπλοι δάσκαλοι και καθηγητές θα μειώσουν τη συχνότητα και τον απολογισμό των επιθέσεων με όπλα σε σχολεία, οι οποίες έχουν γίνει μάστιγα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επικριτές, μεταξύ αυτών διδασκαλικές ενώσεις και το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών στο Οχάιο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα σχολεία θα γίνουν πιο επικίνδυνα για τα παιδιά.

Το νομοσχέδιο οριστικοποιήθηκε δέκα ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας, όπου ένας έφηβος οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο τύπου AR-15 σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας Μάικ ΝτεΓουάιν δήλωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει το νομοσχέδιο, που έλαβε την έγκριση της (ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους) Γενικής Συνέλευσης του Οχάιο αυτήν την εβδομάδα. Στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ακυρώσει την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Οχάιο που αποφάνθηκε πέρυσι ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στα όπλα άνω των 700 ωρών προτού αποκτήσουν το δικαίωμα να οπλοφορούν μέσα σε σχολικές εγκαταστάσεις.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι το προσωπικό ενός σχολείου θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν ένοπλο επιτιθέμενο προτού φθάσει η αστυνομία. «Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στα σχολεία μας, τα δευτερόλεπτα μετράνε και οι τραγωδίες μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τόμας Χολ.

Οι οπλισμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ποινικού μητρώου και να συμπληρώνουν κάθε χρονιά οκτώ ώρες πρόσθετης εκπαίδευσης.

Η Διδασκαλική Ένωση και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών του Οχάιο υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι το νομοσχέδιο είναι «βιαστικό και επικίνδυνο». «Βάζει τους εκπαιδευτικούς στην απίστευτη θέση να λάβουν σε κλάσματα δευτερολέπτου αποφάσεις ζωής και θανάτου χωρίς επαρκή εκπαίδευση» αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι «θα μπορούσε αναμφίβολα να οδηγήσει σε περισσότερες τραγωδίες στα σχολεία μας».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι σχολικές περιφέρειες θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς αν αποφασίσουν ότι θα επιτρέψουν σε εκπαιδευτικούς να οπλοφορούν μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι σαφές πόσες σχολικές περιφέρειες του Οχάιο θα επέλεγαν να επιτρέψουν σε εκπαιδευτικούς να είναι οπλισμένοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.