ILIONE: Μια επιχειρηματικη ιστορια… ρεβιθιου απο τη Ροδοπη

Η 30χρονη τεχνολόγος γεωπόνος Σαββούλα Στρούμπα κυνηγά το παιδικό της όνειρο, έχοντας δημιουργήσει μια οικοτεχνία παραγωγής και μεταποίησης ρεβιθιού με βάση καλλιέργειες στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης

Είχε από παιδί ανησυχίες γύρω από τη γη και τη γεωργία. Άλλωστε, οι καταβολές της από αγροτική οικογένεια και η εξοικείωσή της από νωρίς με τον πρωτογενή τομέα είχαν προδιαγράψει την πορεία της. Σήμερα η 30χρονη τεχνολόγος γεωπόνος Σαββούλα Στρούμπα κυνηγά το παιδικό της όνειρο, έχοντας δημιουργήσει τη δική της οικοτεχνία παραγωγής και μεταποίησης ρεβιθιού στη Ροδόπη, την ILIONE, που πήρε το όνομά της από την Ηλιόνη, σύζυγο του βασιλιά της Θράκης στην αρχαιότητα.

Η ILIONE, με βάση τις καλλιέργειες ρεβιθιού 40 στρεμμάτων που διαθέτει στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης, έχει βγάλει στην αγορά ρεβίθι ως καρπό, αλεύρι ρεβιθιού αλεσμένο σε παραδοσιακό νερόμυλο  -το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε στα Specialist Awards 2023- και πολύ πρόσφατα και μείγμα για φαλάφελ. Έχει δε ακόμα πολλά σχέδια, μεταξύ των οποίων και το εξωτερικό, με προσανατολισμό σε χώρες όπως η Γερμανία. Για την ώρα βρίσκεται με τα προϊόντα της στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά και Χαλκιδική, ενώ διευρύνει συνεχώς τη γεωγραφική της κάλυψη. Στην προσπάθειά της αυτή η Σαββούλα Στρούμπα έχει σημαντική στήριξη από τις αδερφές της, ενώ αξιοποιεί την τεχνογνωσία και την πολύχρονη εμπειρία του πατέρα της στην καλλιέργεια της γης.

«Το όραμά μας είναι να εξελίξουμε και να προβάλλουμε δυναμικά τη διατροφική μας κληρονομιά σε ολόκληρο τον κόσμο με αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση και να δώσουμε έμπνευση στους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά μέσω της ελληνικής μεσογειακής διατροφής» λέει η δημιουργός της ILIONE. 

Από τη μέντα και τα ζαχαρότευτλα στο ρεβίθι

Ο παππούς της Σαββούλας Στρούμπα καλλιεργούσε μέντα, ενώ ο πατέρας της, μεταξύ άλλων, ζαχαρότευτλα, βαμβάκι και σιτάρι. Η ίδια, πέρα από τις επιρροές από την οικογενειακή καθημερινότητα  στη γη, πήρε σημαντικά ερεθίσματα και από το σχολείο της, το 9ο Δημοτικό Κομοτηνής, που είχε… μπαχτσέ στην αυλή και ήταν ένα από τα πρώτα που διέθετε σπόρους τοπικών ποικιλιών. Μεγαλώνοντας η Σαββούλα αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη γεωργία κι έτσι σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Κρήτης.

Επιστρέφοντας από τις σπουδές της στον τόπο της, τη Θράκη, άρχισε να διερευνά το πεδίο της γεωργίας, για να δει πού υπήρχε μεγαλύτερη προοπτική, προκειμένου να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Συζητώντας με την αδερφή της που βρισκόταν στο εξωτερικό, κατέληξε πως το ρεβίθι είχε μεγάλη ζήτηση στις ξένες αγορές και άρχισε να ψάχνει, για να δει αν η συγκεκριμένη καλλιέργεια ευδοκιμούσε στην περιοχή της. Προς έκπληξή της διαπίστωσε πως όχι μόνο ευδοκιμούσε, αλλά και πως τα παλαιότερα χρόνια περιλαμβανόταν στις τοπικές καλλιέργειες. Έτσι, επέλεξε το ρεβίθι και συγκεκριμένα την ελληνική ποικιλία Γαύδο, για να πορευτεί.  Μάλιστα, το 2021 μπήκε και στο πρόγραμμα Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, που τη βοήθησε πολύ να προχωρήσει. Ξεκίνησε δε με μόλις 6 στρέμματα ρεβιθιού, που σταδιακά αυξάνονταν, για να φτάσουν στα σημερινά 40.

Πηγή: voria.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.