Ηλεκτρικο ρευμα: Προανηγγειλε εκτακτη παρεμβαση της ΕΕ για τις τιμες η Ουρσουλα φον ντερ Λαιεν

Tα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία.

Έκτακτη σύνοδος των υπ. Ενέργειας

Στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε».

Αρνητικό ρεκόρ στην αγορά ενέργειας

Ο ενεργειακός εφιάλτης ολοένα και χειροτερεύει στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται για έναν δυσβάσταχτο οικονομικά χειμώνα ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας, οι τιμές αναφοράς για το ρεύμα όσον αφορά στο επόμενο έτος στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, σε έναν χρόνο από σήμερα η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία θα είναι 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε πάνω από το επίπεδο των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.