Ιατρικη ΑΠΘ: Πρεμιερα στις 27 Σεπτεμβριου με 60 φοιτητες απο 12 χωρες

Έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής του ΑΠΘ, που επιλέχθηκαν μέσα από 12 χώρες

Νέα σελίδα στην ιστορία του ΑΠΘ, αλλά και στις σπουδές Ιατρικής στα ελληνικά Πανεπιστήμια ανοίγει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου τους πρώτους 60 αλλοδαπούς φοιτητές που επιλέχθηκαν έπειτα από μια απαιτητική και υψηλά ανταγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να φοιτήσουν στο πρώτο αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο Κυριάκος Αναστασιάδης, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του ΑΠΘ, Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠA και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, οι φοιτητές του αγγλόγλωσσου προγράμματος, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα που προσφέρεται και στους Έλληνες φοιτητές.

«Ο εξαιρετικά προσεκτικός και λεπτομερής σχεδιασμός και προετοιμασία για το πρόγραμμα οδήγησε στο μεγάλο διεθνή του αντίκτυπου και στην επιτυχία να προσελκύσει πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές αιτήσεις ενδιαφέροντος από 42 χώρες και την τελική επιλογή των 60 καλυτέρων υποψηφίων από 4 Ηπείρους και 12 χώρες»

Διεθνής απήχηση

«Το αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί το ίδιο πρόγραμμα που προσφέρεται στους Έλληνες φοιτητές, αλλά εκτελείται αποκλειστικά στα Αγγλικά και απευθύνεται σε αλλοδαπούς. Το πρόγραμμα στοχεύει να διδάξει στους φοιτητές όλες τις πτυχές της σύγχρονης ιατρικής αλλά ταυτόχρονα και την Ιπποκρατική ιατρική σε περιβάλλον δημόσιου Πανεπιστημίου, με ογδόντα χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, με πάνω από 30 χιλιάδες αποφοίτους, πολλοί από τους οποίους έχουν διαπρέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με εξαιρετικές υποδομές και με ένα πλήθος ικανών, έμπειρων και διεθνούς εμβέλειας καθηγητών», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο αγγλόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την απόκτηση πτυχίου, ορίζεται σε έξι ακαδημαϊκά έτη και τα δίδακτρα σπουδών ανέρχονται σε 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, ήταν «προσεκτικός και λεπτομερής» και η διεθνής απήχηση είναι σημαντική, γεγονός που πιστοποιείται από τον εξαιρετικά εντυπωσιακό αριθμό των επισκεπτών της ηλεκτρονικής σελίδας του προγράμματος, όπου δέχθηκε 150 χιλιάδες επισκέπτες από 5 Ηπείρους, μόλις σε λίγους μήνες λειτουργίας της. «Ο εξαιρετικά προσεκτικός και λεπτομερής σχεδιασμός και προετοιμασία για το πρόγραμμα οδήγησε στο μεγάλο διεθνή του αντίκτυπου και στην επιτυχία να προσελκύσει πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές αιτήσεις ενδιαφέροντος από 42 χώρες και την τελική επιλογή των 60 καλυτέρων υποψηφίων από 4 Ηπείρους και 12 χώρες. Χαρακτηριστικό της μεγάλης διεθνούς απήχησης του προγράμματος είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική σελίδα του είχε περίπου 150 χιλιάδες επισκέψεις από 150 χώρες και από τις 5 Ηπείρους», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης.

«Η διαδικασία επιλογής των 60 πρώτων φοιτητών από τους 131 επικρατέστερους ήταν απαιτητική και ο ανταγωνισμός υψηλός. Οι μισοί φοιτητές έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις εισαγωγής για Ιατρικές σπουδές»

Ο ανταγωνισμός και η επιλογή των καλύτερων

Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τον υψηλό ανταγωνισμό των 131 επικρατέστερων υποψηφίων, από τους οποίους επιλέχθηκαν οι 60 πρώτοι φοιτητές, μιλάει στη «ΜτΚ» ο Νικόλαος Φόρογλου, Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Όπως αποκαλύπτει η επιλογή ήταν δύσκολη, καθώς το επίπεδο των υποψηφίων ήταν εξαιρετικά υψηλό. «Η διαδικασία επιλογής των 60 πρώτων φοιτητών από τους 131 επικρατέστερους ήταν απαιτητική και ο ανταγωνισμός υψηλός. Οι μισοί φοιτητές έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις εισαγωγής για Ιατρικές σπουδές, όπως για παράδειγμα το BMAT που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Cambridge, ή το MEDITEST-EU στις γερμανόφωνες χώρες, και οι υπόλοιποι πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις εισαγωγής που διοργανώσαμε. Ελπίζουμε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου που θα υποδεχθούμε όλους τους πρωτοετείς μας φοιτητές, αγγλόγλωσσους και εισακτέους από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα μπορέσουμε να τους εντάξουμε γρήγορα στην κοινότητά μας και να εκπληρώσουμε όλες τις προσδοκίες.

Κάθε αρχή νέου προγράμματος είναι φυσιολογικό να συνοδεύεται από αμφιβολίες για την επιτυχία του. Ωστόσο, η συστηματική προετοιμασία, η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση, η προσεκτική επιλογή των ικανότερων φοιτητών, η υποστήριξη των εξαιρετικών και πολύπειρων καθηγητών και η διαφάνεια στη λειτουργία του προγράμματος έχουν αναγνωρισθεί ως τα οδηγά σημεία εξασφάλισης της επιτυχίας. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο διασφαλίζει τους στόχους του λειτουργώντας στο διεθνές περιβάλλον της ανώτερης εκπαίδευσης».

Ο κ. Φόρογλου, αναφέρεται και στη διεθνοποίηση των σπουδών, που αποτελεί ζητούμενο για όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, με το ΑΠΘ και την Ιατρική Σχολή να κάνουν πρώτοι το σημαντικό αυτό βήμα. «Η Ιατρική του Αριστοτελείου υπηρετεί ήδη πολλές δεκαετίες αυτό που αποτελεί σήμερα ζητούμενο για όλα τα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την διεθνοποίηση των σπουδών. Στον πυρήνα της βρίσκεται η ενίσχυση του ρόλου των πανεπιστημίων στην υποστήριξη των αδύναμων, στην κατανόηση των πολιτισμών και στην προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας και ευζωίας. Στην Ιατρική της αυξημένης κινητικότητας φοιτητών και καθηγητών από και προς το εξωτερικό, των αγγλόγλωσσων μεταπτυχιακών σπουδών, των κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας και της μακρόχρονης συνεργασίας μας με τις μεγαλύτερες Ιατρικές Σχολές της υφηλίου, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα υπηρεσία που απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από σχολεία του εξωτερικού και επιθυμούν να σπουδάσουν Ιατρική».

Τα οφέλη για το ΑΠΘ και την πόλη

Ο πρόεδρος του τμήματος της Ιατρικής του ΑΠΘ, μιλάει και για τα οφέλη από την λειτουργία του αγγλόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος, που θα είναι σημαντικά για το ίδιο το πανεπιστήμιο, την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και τη χώρα, γεγονός που θα επιτευχθεί με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος τα επόμενα χρόνια, όταν θα λειτουργήσει σε πλήρη έκταση σε όλα τα έτη σπουδών. «Πιστεύουμε ότι τα οφέλη λειτουργίας από το πρόγραμμα θα είναι μεγάλα ως προς την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών του, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού του έργου, την ενίσχυση της στελέχωσης και τη βελτίωση των υποδομών του. Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος για το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία από την παρουσία σε πλήρη έκπτυξη του προγράμματος σε έξι χρόνια 360 φοιτητών ετησίως.

Είναι πλέον εμφανής η δυνατότητα ανάδειξης της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο ως ικανός προορισμός σπουδών, με την επανασύνδεση αλλοδαπών φοιτητών της ελληνικής διασποράς με τη μητέρα πατρίδα, την προσέλκυση αλλοδαπών αριστούχων φοιτητών με σκοπό την εξοικείωση με τον Ελληνικό Πολιτισμό και τη μετατροπή τους σε ισόβιους πρεσβευτές της χώρας μας και του ελληνικού πνεύματος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.